Social

Somajul tehnic nu va mai fi acordat, dupa 15 mai

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, a anunțat ce se va întâmpla cu șomajul tehnic după data de 15 mai, dată la care expiră starea de urgență și multe dintre restricții se vor ridica.
Ministrul Muncii a subliniat faptul că se doreşte înlocuirea şomajului tehnic cu o măsură activă pentru a fi reluată activitatea.

Somajul tehnic dupa 15 mai. Ce spune ministrul Muncii
Violeta Alexandru a precizat că vrea să înlocuiească șomajul tehnic cu o măsură activă, mai exact este vorba despre suportarea de către stat a unei părți a salariilor date de către angajatori.

Ea a mai adăugat că la început sprijinul va fi mai consistent, apoi se va diminua.

Intenţia noastră e să înlocuim şomajul tehnic cu o măsură activă, adică suportarea de către stat a unei părţi a salariilor date de angajatori. Trebuie să facem o analiză a sectoarelor care au suferit şi cum au suferit. Intenţia noastră e să transformăm acest mecanism într-o măsură de sprijin activ. Sprijinul va fi mai consistent la început, apoi diminuat. Dorinţa e să înlocuim şomajul cu măsură activă pentru a fi reluată activitatea.
Admit că premisa de la care plecăm e că raţiunea şomajului tehnic şi continuarea cu alte măsuri e aceea a menţinerii continuităţii dintre angajat şi angajator. de aceea nu am făcut o investiţie în măsurile clasice de şomaj. Noi ne-am asumat că ne dedicăm măsura şomajului tehnic pentru că el înseamnă suspendarea temporară a contractului. Nu înseamnă că nu sunt atentă la contractele încetate. Ele sunt puţin peste 260.000. Sunt entităţi care au plătit şomajul din fondurile proprii”, a spus Violeta Alexandru

sursa