Actualitate

Spitalul din Sighet a fost santajat cu 10 mii de euro

Spitalul din Sighet a fost santajat cu 10 mii de euroSorina Pintea a confirmat că s-au plătit 10.000 de euro unor hackeri pentru a își recupera datele furate de la Spitalul din Sighet, dar a arătat că anul când a avut loc acest eveniment a fost 2016.

Eram manager la Baia Mare atunci, nu la Sighetu Marmației. Deci au fost atacuri cibernetice și la Baia Mare și la Sighetu Marmației și noi am reușit să blocăm, ei nu. Au pierdut toate datele și li s-au cerut bani. S-a descoperit că era vorba de niște hackeri din Rusia.”, a declarat Sorina Pintea.

Ministrul Sănătății a subliniat că nu știe exact cine a plătit cei 10.000 de euro, probabil fiind vorba despre cei care asigarau mentenanța softului la spital.

Nu știu cine a plătit la momentul respectiv. Cred că Consiliul Local a luat o hotărâre să se plătească sau, am reușit să vorbesc cu fostul manager de acolo, cred că firma care le asigura mentenanța softului le-a plătit. Ei aveau un soft pe care îl utilizau și firma respectivă cred că a plătit

Un atac cibernetic a lovit mai multe spitale din România joi, hackerii reuşind să fure datele a mii de pacienți. Cea mai gravă situație este cea de la spitalul Victor Babeș din București.

În urma acestui atac cibernetic, ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a arătat că în trecut au mai existat astfel de situaţii, iar într-un caz din 2017, autorităţile chiar au plătit 10.000 de euro unor hackeri pentru recuperarea datelor.

În 2017 a avut loc un atac informatic la un spital din Maramureş, Sighetu Marmatiei, s-au identificat hackerii respectivi, erau din altă ţară, s-a plătit suma de 10.000 de euro„, a exemplificat Pintea.

Ministrul a subliniat că o astfel de decizie este legală, iar în respectivul caz s-a luat legătura cu Curtea de Conturi deoarece „10.000 de euro sunt nimic faţă de datele stocate acolo„.

Citeste tot pe b1.ro