Camera Deputaţilor a adoptat tacit pe 23 aprilie proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, dar legea a fost respinsă miercuri de Senat, care este for decizional.
În 8 septembrie 1950, în baza Legii nr. 5 are loc prima reorganizare administrativă făcută de regimul comunist a României, după modelul sovietic și transformarea celor 58 de județe în 28 de regiuni și 177 de raioane.
Doi ani mai târziu, în urma modificării legii, are loc o primă reorganizare a acestui sistem, în urma căreia, prin comasarea a zece raioane din fostele regiuni Mureș și Stalin, se înființează Regiunea Autonomă Maghiară.
Reședința regiunii a fost la Târgu Mureș, iar teritoriul său cuprindea o suprafață similară cu cea a actualelor județe Covasna și Harghita, precum și partea de est a județului Mureș.
Regiunea Autonomă Maghiară avea aproximativ 13.550 km² și o populație de cca. 730.000 locuitori în special de etnie maghiară. Limbile oficiale ale regiunii au fost româna și maghiara.
Citește și: Două adolescente dispărute fără urmă în timp ce mergeau spre liceu în Jibou
Reorganizarea din 1960
Regiunea Mureș-Autonomă Maghiară a fost o diviziune administrativ-teritorială situată în centrul Republicii Populare Române, înființată în anul 1960 (când au fost reorganizate regiunile Autonomă Maghiară și Stalin) și care a existat până în anul 1968, atunci când regiunile au fost desființate.
Desființarea scaunelor secuiești
Scaunele secuiești au fost unitățile de administrare judecătorească ale secuilor din Transilvania, menționate începând cu deceniul al treilea al secolului al XIV-lea.
Citește și: Tragedie pe DN6: Trei vieți pierdute și trei răniți în urma unui accident cu patru vehicule
În 1876 autoritățile maghiare de la Budapesta au decis desființarea scaunelor secuiești, iar în locul lor au fost înființate patru comitate (vármegyék).
Proiectul de reorganizare a Austro-Ungariei publicat în anul 1906 de Aurel C. Popovici, intitulat Statele Unite ale Austriei Mari, prevedea ca „Scaunele secuiești” să fie una din cele 15 „țări” alcătuitoare ale confederației.