Politica

Ședință Decisivă în Camera Deputaților Privind Proiectul de Autonomie pentru Ținutul Secuiesc

Astăzi, Camera Deputaților se adună într-o ședință decisivă pentru a dezbate trei proiecte cu privire la autonomia ținutului secuiesc. Aceste proiecte au fost depuse de doi parlamentari ai UDMR și reprezintă o temă de discuție intensă în cadrul legislativului român scrie realitatea.net

Ședința, programată să înceapă la ora 14:00, se desfășoară într-un format hibrid, conform deciziei Biroului Permanent al Camerei Deputaților. Pe lângă dezbaterile referitoare la autonomie, pe ordinea de zi se află și demisiile deputaților Gabriel Avrămescu și Gabriela Horga, aleși în conducerea ASF, precum și vacantarea locurilor lor de deputați.

Propunerile legislative incluse pe ordinea de zi vizează statutul de autonomie al ținutului secuiesc, statutul autonomiei culturale a comunității maghiare din România și o lege-cadru privind autonomia culturală a comunităților naționale. Aceste proiecte au fost inițiate de doi deputați UDMR, respectiv Kulcsár-Terza József-György și Zakarias Zoltán.

Pe 20 decembrie, liderul social-democraților, premierul Marcel Ciolacu, a făcut cunoscut că a propus președintelui Camerei Deputaților „să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ.”

„Am propus președintelui Camerei Deputaților să ia măsuri rapide astfel încât inițiativele toxice ale unor afiliați ai grupului UDMR să fie respinse de urgență la nivel legislativ. Astfel de propuneri legislative izolate, care vizează autonomia ținutului secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice, nu au ce căuta într-un stat democratic. Această discuție care apare odată la ceva timp nu își are rostul,” a subliniat Marcel Ciolacu la acea vreme pe pagina sa de socializare.