Actualitate

Suma cu care s-a împrumutat România în primele șase luni ale anului de pe piețe externe

Președintele PMP, Eugen Tomac, a publicat duminică răspunsul Ministerului Finanțelor privind datoria publică a României, care arată că în primele șase luni ale anului a fost atrasă de pe piața externă suma de peste 2 miliarde de euro și 1.2 miliarde de dolari.

„Cifrele oficiale ale împrumuturilor României în primele șase luni ale anului. Dragnea și Dăncilă ne tot spun zi de zi că țara o duce grozav și că doar opoziția și presa nu vede cum duduie economia. Prin urmare, mă întreb și eu de ce România împrumută miliarde de euro și dolari în fiecare an. Am primit cifrele oficiale legate de împrumuturile pe care România le-a făcut în primele 6 luni ale anului 2018. Atașez documentul transmis de ministrul Teodorovici prin secretarul de stat al Ministerului de finanțe, Attila Gyorgy. Comentariile sunt în plus”, a scris Eugen Tomac, duminică, pe Facebook.

Potrivit documentului atașat de liderul PMP, România a atras de la 1 ianuarie până la 1 iulie, de pe piața externă, suma de 2 miliade de euro, 1,2 miliarde de dolari și o sumă de 84.19 milioane de euro din împrumuturile contractate de la instituțiile financiare internaționale.

„Referitor la întrebarea Câți bani a împrumutat România de la 1 ianuarie 2018 până la 1 iulie 2018, suma totală ]n perioada menționată, de pe piața internă a fost atras, prin titluri de stat, un volum de 20.1 miliarde de lei, care includ pe lângă titlurile de stat, emise în lei și emisiuni denominate în euro în valoare de 241,6 milioane euro, precum și 786 milioane lei titluri de stat destinate populației prin programul Tezaur, Ediția Centenar, iar de pe piața externă a fost atras un volum de 2 miliarde de euro și 1,2 miliarde de dolari . La acestea se adaugă și tragerile aferente împrumuturilor contractate de la instituții financiare internaționale, în valoare de circa 84,19 milioane de euro”, se arată în documentul publicat de Eugen Tomac, care prevede răspunsul Ministerului Finanțelor la interpelarea acestuia privind sumele atrase de România în primele șase luni ale anului.