Economisești, dar nu știi ce poți face pentru ca banii respectivi să îți aducă un profit, fără a te expune unor riscuri mari, pe care nu ți le dorești? Sau îți dorești să faci primii pași în domeniul investițiilor, dar știi deja că acestea implică riscuri și e important să cunoști cât mai bine instrumentele pe care le alegi?
Un start bun în investiții îl constituie alcătuirea unui portofoliu prudent, cu instrumente de economisire clasice, pe care fiecare dintre noi le cunoaște. Vorbim în continuare despre trei dintre instrumentele de economisire și investiții, la care ai acces cu ușurință și în țara noastră: titlurile de stat, depozitele la termen și fondurile de investiții cu profil de risc scăzut – ce investesc preponderent în piața monetară și în instrumente cu venit fix.
Citește și: Profeția tulburătoare a Sfântului Nil: O oglindă a vremurilor actuale
Depozitele bancare la termen
Depozitele bancare la termen sunt printre cel mai sigure instrumente de economisire, oferindu-ți deseori dobânzi avantajoase, ce te ajută să îți sporești economiile.
Citește și: Te ajută rugăciunile când ești bolnav? O analiză detaliată a impactului spiritual, psihologic și științific
Unul dintre avantajele majore ale depozitelor bancare este că, atunci când optezi pentru o bancă ce participă la Fondul de Garantare a Depozitelor în Sistemul Bancar din România, depozitele tale sunt garantate în limita plafonului maxim comunicat de acesta (100.000 de euro în acest moment).
Interesează-te de o bancă ce oferă dobânzi avantajoase la depozitele bancare, pentru a-ți pune banii la treabă. De exemplu, dobânda la depozitul la termen pentru persoane fizice Patria Clasic constituit pe un an este de 3,5%, la care se adaugă, în această vară, un bonus de 0.25%, pentru banii noi pe care îi aduci în bancă (mai multe detalii ai pe site-ul băncii).
Citește și: De ce ciobanii se cred deștepți? O analiză a percepției și a realității
Tot avantajoase sunt și dobânzile Patria Bank la termen de 6 luni (2.75%) sau la 2 ani (3.55%). În plus, pentru sumele mai mari de 100.000 de lei, banca îți oferă posibilitatea negocierii.
Titlurile de stat
În ultima perioadă statul a pus la dispoziția populației în mod constant emisiuni de titluri de stat, instrumente financiare considerate printre cele mai sigure, chiar dacă nu oferă un randament foarte ridicat. Au fost recent lansate emisiuni de titluri de stat pentru populație cu randament de 5%, mult peste dobânzile bancare.
Un avantaj al titlurilor de stat este neimpozitarea acestora, dezavantajul fiind perioada lungă până la maturitate, de doi, trei sau chiar zece ani. Acestea pot fi achiziționate prin intermediul Trezoreriei Statului sau al Poștei Române și al unor bănci, iar mai multe informații despre acest instrument de economisire pot fi obținute prin parcurgerea prospectului de emisiune, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor.
Fondurile deschise de investiții cu profil scăzut de risc
Fondurile de investiții cu risc mic sunt alte instrumente financiare în care poți începe să investești atunci când vrei să faci mai multe cu banii tăi, dar ești încă la început și nu îți dorești să riști.
Prin intermediul băncilor distribuitoare poți achiziționa (sau subscrie) unități ale fondurilor deschise de investiții , care vor fi ulterior vândute la valoarea din ziua răscumpărării. Acestea nu oferă o dobândă la fel ca depozitele bancare; în schimb, câștigul lor se exprimă prin creșterea valorii unității de investiție în timp.
Dacă îți dorești să investești în fonduri de investiții, atunci există mai multe variante și te poți orienta către fondurile monetare, diversificate, sau cele de acțiuni, printre altele.
Unele bănci oferă și instrumente combinate: depozite bancare și unități de fond. Un asemenea produs mixt de economisire și investiții este Patria Invest, prin care ai acces la un depozit la termen în proporție de 50% din suma investită și unități la fondul de investiții Patria Global pentru restul de 50% din sumă.
Depozitul oferă dobânzi avantajoase, pentru un termen de 6 luni, respectiv un an, în timp ce Patria Global este un fond de investiții diversificat, cu un profil de risc mediu-scăzut, administrat de Patria Asset Management. Cea mai mare parte a investițiilor fondului – minim 70% – sunt orientate către instrumente cu venit fix (titluri de stat, obligaţiuni şi depozite bancare), în timp ce diferența până la 100% este investită în acțiuni.
Iată, așadar, că putem găsi și instrumente în care economiile noastre pot crește, fără a ne expune unor riscuri majore. Probabil că ești obișnuit cu avantajele unui depozit bancar, dar pe piață există mereu oportunități, iar educația financiară ne aduce mai aproape de ele.
Acest articol și-a propus să te informeze asupra unor variante existente pe piață – și în niciun caz nu constituie o recomandare de investiții. Deciziile cu privire la instrumentele în care investești le vei lua chiar tu – iar sfatul nostru este să te informezi cât mai bine asupra fiecăruia înainte de a investi.
sursa