Tulburările de somn. De ce apar și cum pot fi prevenite

Adormi greu sau te trezești frecvent pe durata nopții? Cel mai probabil suferi de o tulburare de somn ce îți afectează calitatea odihnei. Tratarea acestor afecțiuni și prevenirea reapariției lor implică de cele mai multe ori adoptarea unor practici sănătoase de somn. Iată cele mai importante informații despre tulburările de somn, cauzele de apariție și modalități de prevenire:

Ce sunt tulburările de somn?

Tulburările de somn sunt definite drept condiții medicale care afectează calitatea sau cantitatea somnului unei persoane. Pot lua mai multe forme: insomnii (dificultăți în adormire), hipersomnii (somnolență excesivă), apnee obstructivă de somn, sindromul picioarelor neliniștite, spasme in somn, parasomnii (somnambulism, teroare nocturnă, coșmaruri) etc., iar persoanele care suferă de astfel de tulburări de somn se plâng de nopți agitate, cu o adormire grea și multe treziri nocturne.

Citește și: România și tranziția energetică: Cât de pregătiți suntem pentru viitor?

Cauze frecvente ale tulburărilor de somn

Tulburările de somn pot avea la bază mai multe cauze, de la stresul prelungit, la schimbarea mediului de somn. Probabil ți s-a întâmplat să mergi în diverse concedii, să dormi pe diferite tipuri de saltele de pat, în camere prea luminoase sau prea zgomotoase, iar în unele cazuri să nu te poți odihni deloc. Schimbarea patului sau a mediului de somn pot produce astfel de tulburări de somn. Stresul, depresia, stările de anxietate sau medicamentele prescrise pentru tratarea acestora pot afecta somnul. Tulburările de somn pot să mai apară și în urma unor obiceiuri nesănătoase, cum ar fi o alimentație dezechilibrată, un consum excesiv de cafea, alcool sau statul prelungit cu ochii în telefon (lumina albastră a ecranului inhibă producția de melatonină, cunoscută și sub numele de hormonul somnului).

Cum poți preveni apariția tulburărilor de somn?

Există câteva lucruri pe care le poți face pentru a preveni apariția tulburărilor de somn:

Citește și: Alegerea corecta a unei firme de curatenie: Intrebarile pe care trebuie sa le pui inainte sa angajezi pe cineva

  • Încearcă să menții un program regulat de somn, să te culci și să te trezești în aproximativ același interval orar, chiar și în weekenduri.
  • Asigură-te că dormitorul tău este un mediu propice pentru somn.
  • Evită stimulanții (cafea, alcool, băuturi energizante) înainte cu 3-4 ore de somn.
  • Fii activ în timpul zilei, însă evită mișcarea fizică intensă înainte de somn.
  • Învață să gestionezi mai bine stresul prin tot felul de tehnici de relaxare.
  • Stabilește-ți o rutină de somn sănătoasă (înlocuiește telefonul cu o carte și cafeaua cu un ceai din plante).
  • Evită mesele copioase înainte de somn.

Este important să recunoști încă de la bun început semnele unei tulburări de somn, să îți evaluezi rapid obiceiurile de somn și să aduci îmbunătățiri rutinei tale înainte de a fi prea târziu. Menținerea calității somnului ar trebui să fie o prioritate pentru că ajută la menținerea sănătății și a nivelului de energie de peste zi.