Actualitate

Un baron al drogurilor a fost capturat

Unul dintre cei mai importanți baroni ai traficului de cocaină în America de Sud a fost capturat după trei decenii în care a fost căutat. În această perioadă, Luiz Carlos da Rocha a recurs chiar și la operații estetice pentru a nu putea fi identificat, relatează BBC News.

Luiz Carlos da Rocha, supranumit „Cap alb”, a fost captura la Sorriso, un oraș în statul brazilian Mato Grosso, a precizat poliția federală într-un comunicat. El este considerat liderul uneia dintre cele mai mari rețele de trafic de cocaină din America de Sud și a fost condamnat la 50 de ani de închisoare pentru faptele sale. El a reușit să stea departe de autorități timp de 30 de ani, ba chiar a recurs la operații estetice pentru a se asigura că nu este identificat cu ușurință.
Aproximativ 150 de agenți au fost implicați în operațiunea care a dus la capturarea sa, operațiune numită Spectrum, pentru modul de viață al lui Da Rocha. Acesta „trăia discret, ascuns în umbră, scăpând astfel poliției timp de aproape 30 de ani” după cum a precizat poliția federală din Brazilia.

Pe lângă capturarea lui da Rocha, autoritățile l-au mai prins și pe adjunctul său. Totodată, au fost confiscate mașini de lux, proprietăți și alte bunuri de valoare totală de zece milioane de dolari. Poliția braziliană a afirmat că rețeaua condusă de Luiz Carlos da Rocha era una violentă, iar membrii săi sunt puternic înarmați. Această rețea produce cocaină în Bolivia, Columbia și Peru, iar apoi substanța interzisă este transportată în SUA și Europa pentru a fi vândută.
În total, rețeaua de droguri produce aproximativ cinci tone de cocaină pe lună. Astfel, Luiz Carlos da Rocha a reușit să strângă o avere personală de aproape 100 milioane de dolari. Poliția din Brazilia a anunțat că va încerca să-i confiște bunurile.

Libertatea.ro