Politica

Valeriu Nicolae: USR a greşit când a acceptat să intre la guvernare cu PNL

Valeriu Nicolae, fost secretar de stat în Cabinetul Cioloş, e de părere că USR a greşit când a acceptat intrarea la guvernare alături de PNL. Cei de la USR sunt începători în politică şi nu ştiu care sunt poziţiile strategice în ministere, a spus Valeriu Nicolae.
Cei de la USR sunt începători în politică şi nu ştiu care sunt poziţiile strategice în ministere, a spus Valeriu Nicolae.

PNL este plin de oameni care fuseseră în PSD, oameni cu probleme penale, care ştiau cum funcţionează mecanismele îmbogăţirii în politică, erau foarte dornici să revină la controlul acestor mecanisme. Iar USR are un grup de susţinători destul de radicali, radicali într-un sens bun, adică oameni care îşi doresc aproape perfecţiunea şi evident faptul că PNL trebuia să-şi pună tot felul de oameni dubioşi în poziţii de conducere, am crezut că va duce la tensiuni în coaliţie şi la sfârşitul rapid al coaliţiei. Ca să nu mai vorbim de UDMR, care e un partid mai corupt, mai cinic decât oricare alt partid. (…) Dacă AUR ar veni la putere mâine, sunt convins că UDMR s-ar alia fără niciun fel de probleme cu AUR ca să stea la putere”, a explicat Valeriu Ciolan Nicolae.
Una dintre cele mai mari greşeli pe care le-a făcut USR când a intrat la guvernare a fost preluarea Ministerului Sănătăţii în timpul pandemiei, a mai spus Nicolae.

Da, au greşit, au greşit grav fiindcă nu şi-au făcut nişte scenarii politice. Orice scenariu făcut, orice schemă logică nu avea cum să iasă bine. PNL nu are niciun fel de interes să promoveze USR. În plus, faptul că USR a decis, din punctul meu de vedere o decizie catastrofală, să preia Ministerul Sănătăţii în timpul pandemiei, aia e o greşeală groaznică. (…) USR-iştii sunt ageamii – ageamiu are un sens pozitiv, începători – nu ştiu exact care sunt poziţiile strategice în ministere, nu şi-au pus oameni în poziţiile alea mici, şef la institutul pentru viermii de mătase, funcţii deconcentrate care au mari puteri şi nici nu au preluat vreo agenţie naţională pe care puteau să o reformeze”.

Întrebat care e procentul de impostură în partidele politice, Valeriu Nicolae a spus: “Cel mai mare e la PSD. Sunt un grup mai mare, facem o analiză foarte complexă, cred că undeva bine peste 60% din cei de la PSD sunt impostori, undeva probabil tot pe acolo la UDMR, PNL pe la 40%. Şi în USR ai câteva probleme, dar nu mai mult de 1 din 10. Partidul cel mai impostor e AUR, dacă ne uităm la CV-uri şi declaraţii de avere. Vrem primii 100 să terminăm analiza la sfârşitul lui noiembrie şi într-un an vrem să trecem prin tot Parlamentul, dar şi prin câteva ministere foarte importante”.

sursa