Extern

Vinovat de uciderea a 10 persoane

Un bărbat canadian care a ucis 10 persoane arând o dubă în pietoni în Toronto a fost găsit vinovat pentru toate cele 26 de acuzații legate de atacul din 2018.

Alek Minassian a recunoscut atacul, dar avocații săi au susținut că nu este responsabil penal din cauza tulburării sale din spectrul autismului.

Justiția Anne Malloy a respins această afirmație, spunând că atacul a fost „actul unei minți raționale”.

Minassian s-a confruntat cu 10 acuzații de crimă și 16 acuzații de tentativă de crimă.

Ucigașul furgonetelor din Canada susține că nu este responsabil penal
Ce este un „incel”?
Adolescent acuzat în primul caz de terorism „incel” al Canadei
Pe tot parcursul hotărârii, judecătorul Malloy a refuzat să-l numească pe atacator, de 28 de ani, denumindu-l în schimb drept John Doe și a spus că nu-i va da notorietatea „pe care a căutat-o ​​de la început”.

Dna Malloy și-a acceptat diagnosticul de tulburare a spectrului de autism (TSA), dar a decis că este capabil să înțeleagă că acțiunile sale din aprilie 2018 sunt atât greșite din punct de vedere juridic, cât și moral.

La proces, avocatul apărării Boris Bytensky a spus că ASD și-a lăsat clientul fără capacitatea de a dezvolta empatie, spunând că, în argumentele finale, atacatorul nu avea nicio concepție asupra prejudiciului cauzat de acțiunile sale.

Miercuri, judecătorul Malloy a respins această argumentare.

„Lipsa de empatie pentru suferința victimelor, chiar și incapacitatea de a empatiza din orice motiv, nu constituie o apărare”, a spus ea.

Minassian a închiriat duba cu câteva săptămâni înainte să o folosească ca armă pe o stradă majoră din Toronto. El le-a spus anchetatorilor că și-a propus să omoare cât mai mulți oameni posibil și că s-a inspirat din mișcarea misogină „incel” a majorității grupurilor online de tineri bărbați care dau vina pe lipsa lor de activitate sexuală pe femei.

Întrebat de anchetatori ce simte despre răul pe care l-a provocat, atacatorul a răspuns: „Simt că mi-am îndeplinit misiunea”.

Martorii au descris că, pe 23 aprilie 2018, au văzut o dubă albă montând trotuarul pe aglomerata stradă Yonge din Toronto și fugind pietoni. Victimele atacului au variat între 22 și 94 de ani.

Pronunțând verdictul miercuri, judecătorul Malloy a declarat că ucigașul a ales duba cu un anumit scop în minte – alegerea unui vehicul suficient de mic pentru a fi mobil, dar suficient de mare pentru a provoca „daune maxime”.

Minassian a fost arestat la scurt timp după ce a prăbușit duba lângă locul atacului.

Printre victimele sale se numără bunica Dorothy Sewell, în vârstă de 80 de ani, mama singură, Renuka Amarasinghe, în vârstă de 45 de ani, și Ji Hun Kim, 22 de ani, un student din Coreea de Sud.
sursa