Sanatate

Vitamina C, în exces, ne poate crea probleme

Vitamina C luată în exces ne poate crea probleme, deşi este unul dintre cei mai siguri şi mai eficienţi nutrienţi, care ne protejează organismul şi ne întăreşte sistemul imunitar, împotriva bolilor cardiovasculare, a problemelor prenatale, a bolilor de ochi şi chiar împotriva îbătrânirii pielii.
Vitamina C, în exces. Este considerată cel mai puternic antioxidant, cu numeroase efecte pozitive, inclusiv asupra regenerării pielii. Aceasta ajută la creşterea şi regenerarea ţesuturilor din tot corpul, prin faptul că ajută organismul să producă mai mult colagen.
“Iată doar câteva dintre proprietăţile vitaminei C, fără de care sănătatea noastră ar avea de suferit: este cel mai puternic antioxidant, este antiinfecţioasă şi antitoxică, previne apariţia anumitor tipuri de cancer, favorizează asimilarea fierului de către organism, ajută la formarea globulelor roşii, a dinţilor şi a oaselor, reglează nivelul glicemiei şi al colesterolului, detoxifică organismul, stimulează producţia de anticorpi şi este un excelent antidepresiv”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie
Vitamina C, în exces, ne poate crea probleme
“Doza zilnică maxim admisă de vitamina C este de 2000 mg. Dozele crescute pot acidifia urina, pot provoca stări de greaţă şi diaree, pot interfera cu echilibrul fragil al balanţei prooxidanţi-antioxidanţi din organism. La pacienţii cu thalasemie sau hemocromatoză, dozele mari de vitamina C favorizează supraîncărcarea cu fier, ceea ce poate determina tulburări hepatice sau endocrine.

Dozele de vitamina C trebuie ajustate în functie de profilul individual. De exemplu, copiii şi persoanele vârstnice pot face hipervitaminoză din cauza imaturităţii sau funcţionării deficitare a sistemelor de curăţare şi/sau epurare ale organismului (ficat, rinichi), chiar şi la dozele adecvate vârstei.
Nu este recomandat să iei mai multe tipuri de suplimente în acelaţi timp (cum ar fi multivitamine, vitamine împotriva căderii părului, împotriva oboselii, vitamine pentru sarcină, neurovitamine etc) sau să iei doze mai mari pentru un efect rapid. Este bine să faci pauze între curele de vitamine.

În plus, ori de câte ori iei medicamente/vitamine este indicat să te hidratezi adecvat (1,5 – 2 litri de apă/zi), asta bineînţeles dacă nu există contraindicaţii medicale”.

sursa