Politica

Vizita președintelui în SUA. Iohannis, despre rolul României de cap de pod între Uniunea Europeană și Statele Unite

Aflat în vizită în Statele Unite, președintele Klaus Iohannis a transmis că România vede parteneriatul strategic cu SUA drept principala ancoră de securitate și că, în același timp, e un stat loial Uniunii Europene. Tocmai de aceea, statul român respinge încercările de fisurare a relației cu SUA și e gata să joace rolul unui cap de pod între cele două blocuri police.

„Romania ramane un membru UE credincios relatiei trans-atlantice, o pozitie care s-ar putea dovedi si mai importanta acum, dupa ce Marea Britanie a decis sa paraseasca UE”, a declarat Iohannis în discursul de la sediul Heritage Foundation.
Provocat de președintele organizației, Edwin Feulner, Iohannis a vorbit și despre lupta împotriva corupției din România.

”Uneori auzim voci din public ca lupta anticoruptie e prea mult, aduce prea multa nervozirate in dezbaterea publica. Unii spun ca e ideea presedintelui sau a unor politicieni sau a unor diplomati (uitandu-se sugestiv la ambasadorul SUA in Romania, Hans Klemm). Dar nu e asa. E vitala pentru romani, pentru mediul economic, pentru clasa politica, pentru viitorul democratiei. E o lupta grea, dar e absolut necesara”, a afirmat președintele Iohannis, citat de HotNews.

El s-a referit și la încercările Rusiei de a-și extinde prin forță influența și a amintit că ”parteneriatul strategic cu SUA e garantia ca Romania nu se va mai intoarce la o anumita sfera estica de influenta”.
Câteva ore mai târziu, președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu comunitatea română, la Ambasada României din Washington.

„Ati reusit sa razbiti intr-o societate extrem de competitiva, asa cum imi doresc sa fie si Romania, o societate care a dezvoltat o cultura a succesului bazata pe munca, talent, onestitate si – foarte important, integritate”, a spus Iohannis într-un discurs, apoi a stat câteva zeci de minute de vorbă cu românii prezenți la întâlnire.

„Eu imi doresc foarte mult sa avem un prim contact foarte bun cu presedintele Trump. Vreau sa il conving ca impreuna sa facem Parteneriatul Strategic mai solid, mai profund. Cu siguranta vom discuta despre problemele de securitate de pe flancul estic (al NATO-n.red.), dar si despre probleme economice”, a prefațat Iohannis întâlnirea de vineri cu liderul de la Casa Albă.

B1.ro