Extern

Aleksei Navalnîi a fost arestat pe aeroport, la revenirea în Moscova

Opozantul rus Alexei Navalnîi a fost arestat de Poliție la sosirea pe aeroportul Şeremetievo din Moscova, la punctul de control al paşapoartelor. De altfel, înainte ca acesta să revină din Germania, autoritățile ruse au anunțat că nu vor ezita să-l aresteze. Motivul invocat a fost acela că Navalnîi nu a respectat legea în cazul eliberării sale condiționate, după ce a fost acuzat de presupuse acte de evaziune.

Aleksei Navalnîi, arestat imediat ce a revenit în Rusia

Sute de forțe de ordine s-au adunat cu ore bune înainte de aterizarea pe aeroportul din capitala Rusiei a aeronavei în care se afla opozantul Kremlinului. Fratele lui Alexei, Oleg Navalnîi, și aliata Liubov Sobol au fost arestați pe aeroportul unde unde așteptau revenirea soților Aleksei și Iulia Navalnîi, de la Berlin. Nu doar ei au fost reținuți de polițiști, ci si câteva zeci de susținători ai acestuia, informează B1 TV.

Înainte de îmbarcarea de pe aeroportul din Berlin, opozantul Kremlinului a postat pe pagina sa de socializare un filmuleț alături de sotia lui. Aceasta spunea că zboară spre casă, semn ca nu le este frică de autoritățile rusești.

Întrebat însă de către reporterii care-l alteptau înainte de îmbarcare dacă se teme de arestare, acesta s-a declarat nevinovat și a spus că nu este interesat de dosarele penale care i s-au fabricat în țară.
Alexei Navalnîi a facut chiar și glume pe seama arestării care îl așteapta odată cu întoarcerea acasă. Acesta a postat pe contul sau de Twitter o fotografie cu președintele Vladimir Putin, fostul președinte Dmitri Medvedev și Partiarhul Kiril al Moscovei în timp ce aceștia privesc în sus. În dreptul fotografiei, Navalnîi a scris un mesaj extrem de explicit: „Când tu și prietenii tăi așteptați ca avionul să ajungă”.

Opozantul a făcut apel la susţinătorii săi să îl întâmpine la aeroport, însă poliția din Rusia a arestat din aliații lui Navalnîi.
Securitatea aeroportului nu a mai lăsat oamenii fără bilete de zbor să intre în aeroport, iar activiștii și jurnaliștii din regiunea Sankt Petersburg care plănuiau să meargă la aeroport ar fi fost reținuți înainte să plece spre Moscova.

Zona de sosiri internaționale de pe aeroport a fost izolată cu garduri de metal în așteptarea sosirii lui Navalnîii.