Punctul de amendă creşte, începând cu 1 ianuarie 2020, de la 145 lei la 223 lei.
Proiectul de lege pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care valoarea punctului de amendă era îngheţată şi pentru anul acesta la 145 lei a fost atacat la Curtea Constituţională de către PSD, iar preşedintele nu îl poate promulga până la decizia Curţii.
Citește și: Este legal să conduci o mașină automată dacă ai făcut școala pe manuală?
Amânarea intrării în vigoare a proiectului are ca efect majorarea indemnizaţiilor demnitarilor, care vor creşte o dată cu majorarea salariului minim, şi majorarea cuantumului sporului pentru condiţii vătămătoare de muncă, scrie Profit.ro.
De asemenea, aleşii locali vor putea solicita şi ei pensii speciale.
Citește și: Bicicliștii și utilizatorii de trotinete electrice riscă amenzi de până la 1.320 de lei
Salariul minim brut lunar va creşte la 2.230 lei de la 1 ianuarie, de la 2.080 lei în prezent.
Proiectul de lege privind modificarea OUG nr. 114/2018, pe care Guvernul Orban şi-a angajat răspunderea în Parlament şi prin care sunt eliminate taxele şi obligaţiile impuse de Guvernul Dăncilă în domeniul bancar, energetic şi al fondurilor de pensii private, a fost contestat luni, atât pe formă, cât şi pe fond, de PSD, la Curtea Constituţională, astfel că nu va nu va putea intra în vigoare înaintea unei decizii a Curţii.
Citește și: Cum să Economisești la Întreținerea Iveco Daily fără a Compromite Calitatea Pieselor
Prin urmare, cum proiectul nu poate intra în vigoare, valoarea punctului de amendă se va calcula la 10% din salariul minim brut în vigoare la 1 ianuarie 2020 şi va fi în cuantum 223 lei, reprezentând o majorare de aproape 54% faţă de nivelul actual, notează Profit.ro.
Plafonarea la 145 de lei a punctului de amendă s-a produs în 2017 și 2018.