Advertoriale

Analiza datelor tahografului – cum alegeți cel mai bun software de pe piață?

Transportul rutier de marfă reprezintă una dintre principalele modalități prin care mărfurile sunt transportate dintr-o țară în alta și dintr-un oraș în altul. Acesta se realizează destul de rapid, sigur și eficient. Însă pentru a putea realiza transportul este necesar să se respecte anumite reguli, camioanele trebuie să fie bune și să circule în condiții legale, să fie dotate cu tahograf și să se respecte legea transporturilor.

Cum se folosește tahograful?

 Tahograful este un dispozitiv care înregistrează viteza autovehiculului și permite verificarea respectării de către conducătorul auto, a timpului de odihnă, a timpului de lucru și a restricțiilor de viteză. Este obligatoriu ca tahografele să fie instalate la bordul tuturor vehiculelor de peste 3,5 tone care sunt folosite pentru transportul rutier de mărfuri și la bordul vehiculelor care pot transporta peste nouă călători (inclusiv conducătorul auto), cu anumite excepții. 

De la 1 iulie 2026, vor trebui instalate tahografe și în vehiculele de peste 2,5 tone. Tahografele pot fi digitale sau analogice. Tahografele digitale sunt tahografe cu memorie care nu utilizează foi de înregistrare, ci au memorie internă care înregistrează următoarele date: distanța parcursă și viteza vehiculului; identitatea conducătorului auto; activitatea conducătorului auto;  măsurarea timpului; punctul de începere, punctul de încheiere și poziția la fiecare trei ore (dacă sunt conectate la un sistem de navigație prin satelit); date privind controlul, calibrarea și repararea tahografului. 

Tahografele digitale avertizează conducătorii auto cu privire la depășirea timpului maxim permis de conducere continuă pentru a le facilita acestora respectarea legislației. Tahografele analogice nu sunt atât de performante, însă trebuie să înregistreze cel puțin distanța, viteza, timpul și activitatea conducătorului auto. Accesul la datele stocate în tahograf poate fi acordat oricând autorităților de control și operatorului de transport în cauză pentru o analiza datelor tahografului digital.

Cum se face analiza datelor tahografului digital?

Pentru a analiza datele de pe un tahograf digital ai nevoie de un soft special. Acesta va colecta datele din tahografele digitale și le va analiza, astfel că vei putea să afli în cel mai scurt timp cele mai importante informații de care ai nevoie. 

 

Daca ai o firmă de transport rutier trebuie să știi că acest soft te poate ajuta să cunoști potențialele încălcări comise de către șoferii dvs. și va permite să previi în mod eficient încălcările și să elimini riscul unor amenzi mari. De asemenea, aveți în permanență acces la ultimele reglementări cu privire la transporturi, din țările în care vă aflați. Acest soft nu ușurează doar activitatea autorităților de control, ci și activitatea ta ca transportator și permite vizualizarea, analizarea și stocarea datelor topografului digital într-un mod convenabil, ușor, sigur, datele fiind puse la dispoziția managerilor companiilor de transport și persoanelor abilitate în orice moment. 

Datele pe care le înregistrează tahograful sunt stocate în memoria lor și trebuie descărcate în fiecare lună, apoi se păstrează timp de un an, perioadă în care ești obligat să le pui la dispoziția autorităților ori de câte ori este nevoie. Pentru a crește productivitatea conducătorilor auto, soft-urile permit și descărcarea la distanță a tuturor datelor tahografelor, în condiții depline de siguranță. 

 

Dacă dorești să afli informații mai multe despre cum funcționează și cum poți să ai acces la un astfel de soft poți să accesezi bussines24.ro, acolo unde poți să citești despre beneficiile, avantajele si modalitatea folosirii unui astfel de soft. Pe măsură ce reglementările autorităților se schimbă, tahografele și soft-urile pentru analizarea datelor tahografului trebuie și ele adaptate și asta pentru a crește productivitatea și a realiza o modalitate sigură de efectuare a transportului, atât pentru conducătorii flotelor de camioane cât și pentru ceilalți participanți la trafic.