Extern

Ancheta de corupție din Mexic se extinde – un asociat al președintelui țării, arestat!

Alejandro Gutiérrez, fost parlamentar și un apropiat al președintelui mexican Enrique Peña Nieto, a fost arestat în cadrul unei investigații privind utilizarea ilegală de fonduri publice pentru finanțarea campaniilor electorale ale partidului de guvernământ.
Alejandro Gutiérrez, membru al Partidului Revoluției Instituționale, este unul dintre aliații președintelui Enrique Peña Nieto suspectați de participare la o schemă pentru deturnare de fonduri în scopul creșterii șanselor formațiunii politice într-o perioadă de profundă nemulțumire a cetățenilor față de politicile guvernamentale, potrivit unor foști oficiali și unor documente analizate de cotidianul The New York Times.

Arestarea lui Alejandro Gutiérrez, un politician de rang înalt care a ajutat la gestionarea resurselor financiare de către Partidul Revoluției Instituționale, este parte a unei investigații ample privind actele de corupție care au avut loc în timpul mandatului fostului guvernator al statului mexican Chihuahua. Guvernatorul a fost un apropiat al președintelui Mexicului și o personalitate în ascensiune în partid înainte de a fugi în Statele Unite pentru a evita inculparea pentru corupție. Investigația care îl vizează a extins deja acuzațiile asupra a peste zece foști oficiali guvernamentali.

„Ancheta continuă să se extindă, amenințând să ajungă la cele mai înalte niveluri ale Administrației”, potrivit analizei realizate de NYT.

Alejandro Gutiérrez este investigat în legătură cu un plan național prin care ar fi fost deturnate zeci de milioane de dolari din fonduri publice pentru susținerea candidaților partidului de guvernământ în alegerile regionale din anul 2016.

Documentele examinate de NYT se concentrează pe schemele de fraudare din statul mexican Chihuahua. Fonduri de milioane de dolari au fost transferate în ianuarie 2016 de la Guvernul federal mexican spre autoritățile din această regiune, pentru servicii educaționale. Fondurile au fost sustrase și redirecționate spre patru companii. Conform documentelor examinate, aceste companii, specializate în activități educaționale, au primit în total 14 milioane de dolari, fără a furniza serviciile pentru care au fost contractate. În schimb, banii au fost scoți din conturi, au fost transformați în lichidități și au fost utilizați de Partidul Revoluției Instituționale pentru activități electorale, susțin foști oficiali citați de NYT.