Actualitate

Avertisment ANPC: Produse cu Salmonella descoperite înainte de Paște

Inspectorii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au descoperit Salmonella în mai multe produse cumpărate de români înainte de Paște, generând o alertă alimentară de proporții. Această situație ridică semne de întrebare asupra siguranței alimentare și a calității produselor din anumite magazine.

Campania pentru siguranța alimentară în perioada sărbătorilor Pascale este crucială, iar recentele descoperiri ale ANPC pun în lumină o problemă gravă: comercializarea de produse contaminate cu Salmonella în unele lanțuri de magazine renumite precum LIDL, AUCHAN și Penny.

Românii sunt în febra cumpărăturilor de Paște, iar carnea este unul dintre cele mai căutate alimente. Cu toate acestea, consumatorii pot fi expuși la riscuri grave de sănătate din cauza infecțiilor cu Salmonella prezente în anumite loturi de carne.

ANPC a efectuat o investigație extinsă la nivel național, verificând atât unitățile de comercializare (magazine alimentare, hypermarketuri etc.), cât și producătorii implicați în lanțul alimentar. Rezultatele sunt alarmante, iar lista magazinelor implicate ar putea fi mai lungă decât s-a anticipat inițial.

Descoperiri Alarmante

Printre descoperirile făcute de ANPC se numără:

  • Salmonella Infantis în produsele „FICAT DE PUI” și „PIEPT DE PUI CU OS ȘI PIELE” de la Hanul Boieresc, comercializate în lanțul Penny.
  • Salmonella Infantis în produsul „pipote și inimi de pui” de la Agricola Internațional S.A., vândut de LIDL Discount SRL.
  • Salmonella Spp. (Salmonella Enteridis / Salmonella Infantis) în produsele vândute de Auchan Romania S.A., printre care „Cocoșel de pădure” de la Agricola International și „Golden Cocorico mușchiuleț de pui” și „Pui grill Auchan”.

Aceste descoperiri ridică întrebări serioase cu privire la siguranța alimentară și la respectarea standardelor de calitate în lanțurile de aprovizionare alimentară. Consumatorii trebuie să fie conștienți de aceste riscuri și să acorde atenție specială produselor achiziționate în perioada sărbătorilor.

Reacții și Recomandări

Reacțiile din partea publicului au fost de îngrijorare și revolta, iar oficialii ANPC au subliniat importanța verificării atente a etichetelor produselor și a datelor de durabilitate.

Dr. Tudor Ciuhodaru avertizează asupra pericolelor asociate cu consumul de produse contaminate cu Salmonella, mai ales pentru grupurile de risc, cum ar fi copiii, vârstnicii și persoanele cu afecțiuni medicale.

ANPC așteaptă rezultatele complete ale analizelor de laborator și continuă investigațiile pentru a identifica toate sursele de risc și a lua măsuri adecvate pentru protecția consumatorilor.

Este esențial ca autoritățile să ia măsuri rapide și eficiente pentru a asigura siguranța alimentară a populației și pentru a evita situații similare în viitor. Siguranța consumatorilor este o prioritate și trebuie să fie tratată cu cea mai mare seriozitate.

sursa