Actualitate

Cancelarul german Angela Merkel se opune ridicării sancțiunilor UE impuse Rusiei

Cancelarul german Angela Merkel a declarat vineri că se opune ridicării sancțiunilor UE impuse Rusiei, atât timp cât nu există progrese în procesul de pace din estul Ucrainei, relatează AFP.

„Nu avem în vedere ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei atât timp cât acordurile de la Minsk nu vor fi implementate sau nu au loc progrese reale”, a declarat cancelarul german pentru presă în timpul unei vizite la Vilnius.

Acordurile de pace de la Minsk, semnate în 2015 cu sprijinul Germaniei și Franței, au permis reducerea violențelor și limitarea zonei de conflict în care au fost deja ucise peste 10.000 de persoane în estul Ucrainei.

Până în prezent, „nu există progrese substanțiale în procesul de la Minsk și asta nu este o veste bună”, a insistat Merkel.

„Pacea și integritatea teritorială a Ucrainei rămân un subiect important pentru noi toți”, a afirmat ea, într-o conferință de presă comună cu liderii celor trei țări baltice.

Declarațiile Angelei Merkel survin după decizia Consiliului UE de a prelungi până la 15 martie 2019 sancțiunile împotriva a peste 150 de personalități ruse și lideri rebeli din estul Ucrainei pentru rolul lor în conflict.

Întrebată despre proiectul gazoductului Nord Stream 2, care face legătura între Rusia și Germania, ocolind, via Marea Baltică, Polonia și Ucraina, pe unde trece în prezent gazul rusesc, cancelarul german a dat asigurări că „Ucraina trebuie să rămână o țară de tranzit” pentru aceste hidrocarburi.

Președinta lituaniană Dalia Grybauskaite a descris Nord Stream 2 drept „un proiect geopolitic” care ar putea spori influența Rusiei asupra UE.

Proiectul gazoductului a provocat neînțelegeri în cadrul UE, Polonia și alte state est-europene temându-se ca acesta să nu fie folosit ca mijloc de presiune politică și economică de către Moscova.