Scitech

Care sunt avantajele unui monitor IPS? Are şi puncte slabe?

Monitoarele de tip IPS s-au bucurat de o popularitate crescută în ultimele decenii, IPS fiind legat de o tehnologie ce rezolvă anumite dezavantaje ale display-urilor TN (nematic răsucit), un alt tip de afişaj foarte utilizat atât la nivel de consumator, cât şi industrial.

Cu toate acestea, multe persoane se întreabă ce este un monitor IPS şi care sunt avantajele şi dezavantajele acestuia. Sitex este de părere că această tehnologie oferă unul dintre cele mai performante tipuri de afişaj, panelurile IPS fiind o soluţie excelentă pentru cei care lucrează într-un mediu profesional sau care doresc o calitate a imaginii excelentă.

Creative Filmmaker Working Post Production Movie While Working From Home Girlfriend Background Is Walking House Talking Phone

Care sunt avantajele unui monitor IPS?

1.      Culorile au o acurateţe deosebită şi o consistenţă superioară

Unul dintre cele mai mari avantaje ale monitoarelor IPS este acurateţea culorilor. Mulţi profesionişti aleg astfel de display-uri atunci când doresc o calitate superioară a imaginii, indiferent că este vorba de editarea fotografiilor, design grafic sau crearea de conţinut.

2.      Un unghi de vizualizare larg

Ecranele IPS au de asemenea şi cele mai largi unghiuri de vizualizare, IPS fiind o tehnologie ce se bucură de o îmbunătăţire considerabilă în comparaţie cu panourile TN sau chiar VA (cu aliniere verticală). Un monitor IPS poate fi vizualizat cu uşurinţă din aproape orice unghi, la aceeași calitate superioară în comparaţie cu celelalte opţiuni disponibile.

3.       Vizibilitate mai bună în lumina soarelui

Unul dintre cele mai supărătoare lucruri pentru orice utilizator de laptop sau PC este reflexia soarelui. Chiar şi în condiţii de lumină extremă, afişajul IPS îşi păstrează vizibilitatea fără probleme, lucru ce se datorează iluminării de fundal de înaltă calitate, dar şi reproducerii superioare a culorilor şi a unghiurilor mai largi de vizualizare.

Care sunt dezavantajele unui monitor IPS?

1.      Un timp de răspuns mai lent

Afişajele de tip iPS au un timp de răspuns mai mic în comparaţie cu alte paneluri. Acesta este unul dintre principalele motive pentru care tehnologia nu a fost adoptată la scară largă în industria de gaming şi este utilizată cu precădere în mediul profesional sau cel general.

De asemenea, pentru gameri, rata de reîmprospătare este o caracteristică importantă ce poate face o diferență clară între victorie şi înfrângere, de aceea mulţi se îndreaptă către ecrane TN, acestea fiind echipate cu cele mai bune tehnologii în această privinţă.

2.      Mai scumpe

Monitoarele IPS au un preţ de achiziţie mai mare în comparaţie cu monitoarele cu panel-uri TN şi VA. Cu toate acestea, reproducerea incredibilă a culorilor, unghiurile largi de vizualizare, cât şi celelalte avantaje deosebite pot justifica costul iniţial ridicat. De asemenea, având în vedere că ecranele IPS au o durată de viaţă mai lungă faţă de celelalte opţiuni disponibile, costul pe termen lung va fi redus, nefiind necesară înlocuirea prea deasă sau repararea frecventă.

Monitoarele IPS integrează una dintre cele mai populare tehnologii de pe piaţă, având nenumărate avantaje ce pot beneficia consumatorii profesionişti, dar şi pe cei obişnuiţi. Cunoaşterea punctelor tari şi a celor slabe va ajuta orice persoană să înţeleagă ce este un monitor IPS şi cum poate acesta să ajute în viaţa de zi cu zi. În acest fel oricine va reuşi să ia o decizie informată şi să se bucure de o imagine la o calitate superioară, indiferent de domeniul de activitate.