Extern

China a trimis 29 de avioane de război în zona de apărare aeriană a Taiwanului

Un număr de 29 de avioane de război chineze au pătruns marți în autoproclamata zonă de identificare aeriană (ADIZ) a Taiwanului, a precizat Ministerul apărării de pe insulă
Autoritățile taiwaneze susțin că a fost vorba despre un mix de avioane de vânătoare, avioane de avertizare timpurie și control, avioane de război electronic, avioane anti-submarin, avioane de informații electronice și avioane de realimentare.

Este al treilea cel mai mare bilanț de aeronave chineze care intră în zona de identificare aeriană a Taiwanului de la începutul anului și vine la mai puțin de o lună de la momentul în care China trimitea 30 de avioane de război într-o misiune similară.
În replică, armata taiwaneză a ridicat de la sol avioane de luptă pentru a alunga aeronavele chineze, a transmis avertismente radio și a desfășurat sisteme de apărare antiaeriană pentru a le monitoriza mișcările, a mai precizat Ministerul taiwanez al apărării.

Taiwanul și China continentală se guvernează separat de peste 70 de ani, de la sfârșitul războiului civil chinez, când forțele naționaliste au fost învinse și s-au retras pe insulă.

Deși nu a controlat-o niciodată, Partidul Comunist Chinez consideră insula autoguvernată ca fiind parte din teritoriul său.

Beijingul nu a exclus posibilitatea de a folosi forța militară pentru a cuceri Taiwanul, iar în ultimii ani a menținut presiunea pe insula democrată.

O zonă de identificare aeriană este impusă unilateral și nu trebuie confundatî cu spațiul aerian suveran, care este definit în baza dreptului internațional.

Administrația federală americană pentru aviație definește ADIZ drept „o zonă desemnată a spațiului aerian de deasupra uscatului sau apei în care o țară solicită identificarea pozitivă și imediată, localizarea și controlul de trafic aerian al aeronavei în interesul securității naționale a țării”.

sursa