Extern

Coronavirus Ce au învățat europenii dintr-un an de pandemie

De la primul caz diagnosticat acum un an la un spital din nordul Italiei până la magazinele goale, restaurantele și stadioanele orașelor europene, viața europenilor a fost schimbată pentru totdeauna.

Bordurile de mișcare au forțat fiecare țară și societate să își adapteze regulile și să își regândească cultura. Au existat adevăruri dure și inovații neașteptate într-un an care a schimbat Europa.

Blocarea Spaniei a fost una dintre cele mai dure din Europa, spune Nekane Balluerka Lasa, profesor de metodologie în științele comportamentale la Universitatea din Țara Bascilor. Izolarea a fost deosebit de grea pentru persoanele în vârstă și pentru familiile cu venituri mai mici, mai ales dacă nu exista o unitate nucleară. Spaniolii sunt obișnuiți cu interacțiunea socială. Infecțiile au scăzut, dar costul economic a fost foarte mare, iar lecția principală a fost impactul asupra sănătății mintale a oamenilor. Poate că asta explică de ce nu a fost posibil să o continuăm. Studiul nostru a constatat că 46% dintre oameni au simțit suferință psihologică gravă .

Italienii au fost inițial înspăimântați de ascultarea necaracteristică, spune corespondentul BBC Roma Mark Lowen. Au fost primii care au fost zdrobiți de virus, primii care au văzut unități de terapie intensivă aproape de prăbușire și prieteni și familie murind. Respectul foarte răspândit pentru restricții a început să se schimbe odată cu al doilea val, cu unele proteste împotriva blocărilor reînnoite, având în vedere frica și oboseala.

Olandezii nu au avut un blocaj până în decembrie, dar când s-a impus o acoperire în ianuarie, au izbucnit revolte, spune corespondentul BBC Hague, Anna Holligan. Tensiunile se stricaseră. Neliniștile au scos la iveală un curent de resentimente de-a lungul generațiilor și au venit după ce un scandal alocației pentru îngrijirea copiilor a doborât guvernul. Majoritatea au acceptat blocarea, dar cei deja frustrați s-au simțit încurajați după ce guvernul și-a încălcat propriile reguli.

Strategia inițială a Germaniei era să testeze pe scară largă și apoi să urmărească și să întrerupă lanțurile de infecție, spune corespondentul BBC Berlin Jenny Hill. A funcționat până când au apărut cazuri în spirală toamna trecută. Marea majoritate a germanilor sprijină măsurile de blocare, sugerează sondajele. Dar au existat rezistențe furioase din partea unora, care au protestat, de obicei fără măști sau distanțe sociale. Unii sunt pur și simplu îngrijorați de impactul restricțiilor de blocare, dar protestele tind să reunească teoreticienii conspirației, anti-vaxxers și activiști de extremă dreapta.

Slovenia a suportat unele dintre cele mai stricte restricții din Europa și, totuși, are una dintre cele mai mari rate de mortalitate din lume, spune corespondentul BBC Balkans, Guy Delauney. Călătoriile interne au fost interzise din octombrie până la mijlocul lunii februarie, majoritatea magazinelor au fost închise, iar școlile au intrat online. Epidemiologii sunt derutați, dar oamenii de aici suspectează că socializarea privată a continuat în ciuda măsurilor de urgență.

sursa