Sanatate

Cum ma pregatesc pentru o rinoplastie?


 

Daca te gandesti sa te supui unei interventii chirurgicale la nivelul nasului, este posibil sa te intrebi ce trebuie sa faci in asa fel incat sa fii cat mai pregatit pentru procedura.

Ca si in cazul oricarui tip de interventie chirurgicala, exista o serie de pasi pe care trebuie sa ii urmezi, pe care chirurgul tau plastician ti-i va explica in detaliu. Urmatoarele randuri ar putea sa iti ofere un ghid bun cu privire la modul de pregatire:

Istoricul medical

La prima consultatie, chirurgul plastician iti va evalua istoricul medical. Te va intreba despre afectiunile de care suferi si daca ai vreun defect nazal care iti cauzeaza dificultati de respiratie. De asemenea, chirurgul ar trebui sa fie la curent cu toate medicamentele pe care le iei, asa ca ideal ar fi sa aduci cu tine toate retetele medicale pe care le ai (daca este cazul).

Examenul fizic

Chirurgul iti va examina nasul in interior si in exterior, iti va verifica pielea si iti va recomanda analizele de sange pe care le considera necesare.

Luarea de fotografii

Cineva de la clinica iti va fotografia nasul din diferite unghiuri, iar chirurgul va folosi un program de simulare pe computer pentru a-ti arata cum poate sa fie nasul tau schimbat in urma operatiei.

Asteptarile tale

Dupa ce iti va evalua istoricul medical, iti va face examenul fizic si iti va arata fotografiile cu nasul pe care l-ai putea avea dupa rinoplastie, medicul tau va avea apoi o discutie sincera cu tine despre rezultatele pe care ti le poate oferi si ceea ce nu poate sau nu este indicat sa iti faca. Totodata, este indicat sa ii spui asteptarile pe care le ai cu privire la operatia la nas. Gandeste-te la ce vrei sa schimbi la nasul tau si de ce.

Ai grija la medicatie!

Medicul chirurg iti va spune ce medicamente sa continui sa iei si ce sa eviti inainte de operatie si pentru  cat timp inainte si dupa interventie. Motivul este ca unele medicamente, cum ar fi ibuprofenul, actioneaza ca diluant al sangelui si te pot face sa sangerezi mai usor. Pot exista, de asemenea, preocupari legate de interactiunea medicamentelor cu anestezia. Asigura-te asadar ca urmezi instructiunile chirurgului cu privire la momentul in care sa intrerupi administrarea medicamentelor nepermise.

Nu in ultimul rand, este indicat sa renunti la fumat cu cel putin 2 saptamani inainte de operatie si sa astepti cel putin 2 sau 3 saptamani dupa operatie pentru a putea fuma din nou (daca esti fumator). Fumatul poate provoca vanatai si poate afecta modul de recuperare.

Rinoplastia poate veni cu o multime de satisfactii, dar este important sa ai in vedere ca operatia vine cu un anumit risc si timp de nefunctionare. Pregatindu-te corect, poti reduce atat riscurile, cat si timpul de recuperare, iar experienta ta va fi una mai confortabila.

Daca te gandesti sa te supui unei astfel de interventii, apeleaza la Doctorul Serban Porumb, medic primar chirurgie plastica si reconstructiva la Estetis Clinic din Oradea. Cu peste 12 000 de interventii chirurgicale la activ si cu o experienta internationala vasta acumulata in circa 23 de ani de chirurgie plastica si estetica, Doctorul Serban Porumb este considerat lider expert in rinoplastie, dar si in chirurgia sanului.