Retete culinare

Cum se face Salata de roșii

Salata de roșii este o rețetă simplă și delicioasă care poate fi pregătită în mai multe variante, în funcție de preferințele personale. Iată o rețetă de bază pentru o salată de roșii:

Ingrediente:

 • Roșii proaspete (preferabil roșii de grădină pentru gust intens)
 • Ceapă roșie sau ceapă verde (opțional)
 • Ulei de măsline extra-virgin
 • Oțet balsamic (sau oțet de vin roșu)
 • Sare
 • Piper proaspăt măcinat
 • Frunze de busuioc proaspete (opțional)

Instrucțiuni:

 1. Spălarea roșiilor: Spală bine roșiile sub apă rece pentru a le curăța de impurități.
 2. Tăierea roșiilor: Taie roșiile în felii sau cuburi, în funcție de preferințe. Dacă folosești roșii mai mici, le poți tăia în jumătăți sau în părți mai mici.
 3. Adăugarea cepei (opțional): Dacă folosești ceapă, taie-o în felii subțiri sau cuburi mici. Adaugă ceapa peste roșii.
 4. Prepararea dressingului: Într-un castron mic, amestecă uleiul de măsline, oțetul balsamic, sare și piper, în proporții după gust. Poți începe cu aproximativ 3 părți ulei pentru 1 parte oțet, dar ajustează cantitățile pentru a obține gustul dorit.
 5. Amestecarea ingredientelor: Toarnă dressingul peste roșii și ceapă și amestecă ușor pentru a le acoperi uniform.
 6. Arome suplimentare (opțional): Dacă dorești, poți adăuga frunze de busuioc proaspete sau alte ierburi aromatice pentru a da un gust suplimentar. Busuiocul este un partener tradițional al roșiilor în salată.
 7. Gust și ajustări: Gustă salata și ajustează gustul, adăugând mai mult ulei, oțet, sare sau piper, în funcție de preferințe.
 8. Refrigerare (opțional): Poți lăsa salata să se odihnească în frigider timp de aproximativ 30 de minute pentru ca aromele să se amestece mai bine.
 9. Servirea: Servește salata de roșii ca un aperitiv simplu sau ca o garnitură la diverse feluri de mâncare.

Această rețetă simplă de salată de roșii evidențiază gustul proaspăt al roșiilor și este o alegere excelentă pentru vară, când roșiile sunt în sezon. Poți personaliza rețeta adăugând alte ingrediente, cum ar fi castraveți, brânză feta sau brânză mozzarella pentru o varietate de arome și texturi.