Actualitate

Decizie incredibilă a lui Cristian Pomohaci, după ce a fost exclus din preoție. “Dacă întrunește condițiile, pentru a putea fi acceptat…”

Cristian Pomohaci vrea sa redevină preot. Cristian Pomohaci a contestat excluderea sa din preoție și așteaptă decizia Mitropolitului Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, care va hotărî dacă se va aproba sau nu apelul fostului părinte din localitatea Moșuni, județul Mureș, a declarat marți, pentru Agerpres, preotul Corneliu Voinea, inspectorul eparhial al Mitropoliei Ardealului.

„Cristian Pomohaci a depus apel. Trebuie întâi ca șeful instituției să primească toată corespondența. A fost plecat la Sinod. Dacă ne-o repartizează, verificăm și, dacă întrunește condițiile pentru a putea fi acceptat, se propune ierarhului aprobarea în lista pentru judecată. Procedura aceasta este”, a declarat preotul Corneliu Voinea.
„Există dacă nu vine cu alte date. Dar trebuie să i se dea omului dreptul la apărare. Se va analiza și pe urmă se va analiza în Consistoriu”, a explicat inspectorul eparhial Voinea, când a fost întrebat dacă există posibilitatea ca Mitropolitul Ardealului să respingă cererea lui Pomohaci.
Corespondența, inclusiv cererea lui Cristian Pomohaci, se află la Secretariatul eparhial, iar secretarul, preotul Cristian Vaida, urmează să revină din concediu miercuri, precizează sursa citată.

Dacă Mitropolitul Ardealului, ÎPS Laurențiu Streza, va decide să se judece la Sibiu, din nou, cazul Cristian Pomohaci, atunci se va cere dosarul de la Consistoriul Eparhial al Arhiepiscopiei Ortodoxe Alba Iulia unde s-a decis, la sfârșitul lunii iulie, ca Pomohaci să fie dat afară din preoție, fiind cercetat de Parchetul General pentru că ar fi încercat să corupă sexual un minor de 17 ani.

Preotul a fost înregistrat în timp ce îi cerea favoruri sexuale acelui băiat, materialul apărând ulterior în presă.

Cristian Pomohaci a fost exclus din preoție – la data de 28 iulie 2017 – când Tribunalul bisericesc de la Alba Iulia l-a caterisit.

„Vom cere dosarul care a stat la baza judecării de la Alba Iulia. Toate acestea vor dura puțin pentru că dosarul trebuie multiplicat și trimis la toți judecătorii, care nu sunt în Sibiu, fiind Consistoriu Mitropolitan, fiecare eparhie are un reprezentant, la Oradea, la Sfântu Gheorghe, la Deva, la Alba și unul la Sibiu, președintele. Va trebui, în termen de o lună, stabilită judecată, ca să aibă timp oamenii să fie înștiințați și să fie judecat dosarul. Am înțeles că dosarul este voluminos la Alba Iulia și dacă îl trimit, trebuie studiat de toată lumea”, a arătat preotul Corneliu Voinea.
Cristian Pomohaci va fi citat să se prezinte, în cazul în care va fi judecat de tribunalul preoțesc de la Mitropolia Ardealului.

În cazul în care nu va reuși să redevină preot după judecata de la Sibiu, Cristian Pomohaci mai are posibilitatea să facă recurs la Consistoriul Superior Bisericesc.

„Aici e apel. Mai are drept la recurs la Consistoriul Superior Bisericesc, dacă este nemulțumit de hotărârea de aici. Decizia de aici nu este definitivă și executorie”, spune inspectorul eparhial al Mitropoliei Ardealului.
Parchetul General a preluat, pe 19 iulie, de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Mureș dosarul în care preotul Cristian Pomohaci, din Parohia Moșuni, județul Mureș, este cercetat pentru racolare de minori în scopuri sexuale.

Ultima apariție publică a lui Cristian Pomohaci în județul Sibiu a fost la un festival al oierilor din Jina, în calitate de cântăreț de muzică populară, când i-a făcut o dedicație de pe scenă, preotului din comună.

Libertatea.ro