Actualitate

Doi barbati retinuti pentru savarsirea mai multor infractiuni de furt din locuinta

Luni, 15 noiembrie a.c., poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, au reținut doi bărbați, de 47, respectiv 54 de ani, bănuiţi de săvârşirea mai multor infracţiuni de furt din locuință, fapte comise pe raza unui județ din apropierea Capitalei și în sectoarele 1, 2, 3 și 4.

Din datele şi probele administrate în cauză de către poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale – Poliţia Sectorului 3, în perioada septembrie-noiembrie 2021 a rezultat presupunerea rezonabilă că trei bărbaţi ar avea preocupări de natură infracţională, pe linia furturilor din locuinţe.

Astfel, în urma unui complex de activități investigativ-operative s-a stabilit că, la data de 15 noiembrie a.c., în baza unei înțelegeri prealabile, bărbatul de 54 de ani, s-ar fi deplasat cu un autoturism, împreună cu bărbatul de 47 de ani, la o adresă din sectorul 4, cu intenția de a sustrage bunuri. Întrucât persoana vătămată se afla în locuință, aceștia ar fi abandonat activitatea infracțională, părăsind zona.

Ulterior, în intervalul orar 14.00-14.30, cei doi s-ar fi deplasat la o adresă din sectorul 2, iar în timp ce bărbatul de 47 de ani asigura zona pentru a nu fi surprinși, celălalt ar fi pătruns în locuința unei femei, de unde ar fi sustras mai multe bijuterii. Câteva ore mai târziu, bănuiții s-ar fi deplasat la o adresă din sectorul 1 și, în timp ce același bărbat asigura paza, celălalt ar fi pătruns în locuința persoanei vătămate cu intenția de a sustrage bunuri, fără a reuși. Cei doi au fost imobilizați pe o stradă din sectorul 1 și conduși la audieri.

În urma probatoriului administrat, în sarcina acestora s-a reținut și săvârșirea altor două infracțiuni de furt, precum și faptul că ar fi avut sprijinul unei alte persoane, un bărbat de 43 de ani.

Astfel, la data de 02 septembrie a.c., în timp ce bărbatul de 43 de ani asigura paza în fața unei scări de bloc din sectorul 3, bărbatul de 54 de ani ar fi pătruns într-o locuință, de unde ar fi sustras bunuri, precum și mai multe sume, în lei și valută.

– luni, 1 noiembrie a.c, în timp ce bărbatul de 47 de ani asigura locul pentru a nu fi surprinși, același bărbat ar fi pătruns într-o locuință de pe raza unei localități din apropierea Capitalei, cu intenția de a sustrage bunuri.

Doi dintre bărbați au fost reținuți pe o perioadă de 24 ore, ulterior pe numele acestora fiind emise mandate de arestare preventivă.

Marți, 16 noiembrie a.c., a fost pus în aplicare un mandat de aducere, fiind depistat bărbatul de 43 de ani și condus la audieri. Față de acesta a fost dispusă măsura controlului judiciar.

Cercetările sunt continuate de către Serviciul de Investigații Criminale – Poliția Sectorului 3, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 3, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de furt calificat și complicitate la furt calificat.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul de specialitate al Unității Teritoriale de Analiză a Informațiilor și Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Facem precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.