Auto

Două mari greșeli pe care le fac șoferii atunci când mașina derapează

Șoferii care au avut drum joi dimineața, când s-a format poleiul, s-au trezit cu mașinile acoperite de gheață, dar și cu porțiuni de asfalt “oglindă”.

Sunt două greșeli capitale pe care șoferii le fac pe drum alunecos și asta, pentru că e îngrozitor de greu să îți învingi reflexele. Prima greșeală: apeși piciorul în frână, din reflex. Și cu toate sistemele ABS și ESP te duci sanie.

A doua greșeală, când spatele mașinii fuge într-o direcție, tragi din reflex de volan în partea opusă și nu faci decât să te învârți și mai tare ca titirezul.

Corect e să folosești frâna de motor și să tragi de volan în aceeași parte în care derapează spatele mașinii. Cei care au mașini cu cutie automată, o să întrebe: bun, și eu ce fac?

Simplu, când simți că drumul e oglindă, treci levierul, din vreme, în modul manual, pentru că majoritatea cutiilor automate îți oferă această opțiune.

Tot ce ai de făcut este să dai de padele sau de levier către spate, spre semnul minus, în mod repetat. Este echivalentul frânei de motot la mașinile cu cutie de viteza manuală.