Advertoriale

Explorand lumea Windows: Lucruri pe care nu le stiai despre sistemul tau preferat de operare

Știai că Windows a fost votat ca cel mai bun sistem de operare de către utilizatorii de computere și laptopuri? Mai mult, peste 68% dintre utilizatori folosesc licente Windows de la Microsoft în viața de zi cu zi, depășind cu o rată covârșitoare sistemele iOS.

Dar, deși Windows-ul a devenit deja o parte integrantă a vieții noastre, încă există multe necunoscute și secrete ale sistemului de operare. De aceea, în articolul de față îți vom prezenta pe scurt istoria Windows, dar și câteva funcții ascunse și scurtături pe care le poți folosi de acum încolo.

Istoria si evolutia sistemului de operare Windows

Istoria Windows începe în anul 1981, atunci când Microsoft a început să lucreze la un program numit „Manager de interfață”. Prima variantă Windows fost anunțată abia în noiembrie 1983 (după Apple Lisa, dar înainte de Macintosh) sub numele de „Windows”, dar Windows 1.0 a fost lansat abia în noiembrie 1985. Versiunile timpurii ale sistemului de operare aveau o interfață grafică rudimentară, iar primul punct de cotitură către o evoluție semnificativă a fost în 1995, când Microsoft a lansat Windows 95, introducând pentru prima dată meniul Start, bara de activități și alte funcționalități practice.

Continuând să evolueze cu versiuni impresionante precum XP și Windows 7, sistemul de operare a avansat constant și a schimbat felul în care funcționează lumea digitală. Cele mai recente versiuni, Windows 10 și licenta Windows 11 concurează încă pentru loialitatea utilizatorilor, însă nu au dezamăgit în privința funcțiilor și aplicațiilor pe care le-au făcut disponibile publicului larg.

Analizând evoluția sistemului de operare, observăm că fiecare versiune Windows a implementat noi funcții și o optimizare sporită a compatibilității cu softurile moderne.

Funcții ascunse si scurtături din Windows

Este evident că Windows a cucerit prin design, eleganță, siguranță și calitate. Totuși, încă există câteva funcții ascunse pe care le poți descoperi în cadrul sistemului tău preferat de operare.

Pe lângă funcționalitățile evidente, Windows ascunde o serie de trucuri și scurtături care îți pot îmbunătăți experiența de utilizare:

 

  • Windows + D: Comută rapid între desktop și aplicațiile deschise;
  • Windows + L: Blochează computerul și necesită parola pentru a debloca;
  • Windows + E: Deschide Explorer-ul de fișiere;
  • Windows + R: Deschide caseta de dialog Run, unde poți introduce comenzi rapide pentru a lansa programe sau a accesa setări specifice;
  • Windows + I: Deschide Setările;
  • Windows + Tab: Îți permite să comuți rapid între programele deschise;
  • Alt + Tab: Comută între aplicații deschise;
  • Ctrl + Shift + Esc: Deschide Managerul de activități.

O altă funcție utilă are legătură cu gestionarea spațiului de stocare: Storage Sense. Aceasta poate fi activată foarte simplu din Settings -> System -> Storage și permite ștergerea automată a fișierelor temporare și a conținutului din Coșul de reciclare.

Desigur, mai sunt foarte multe secrete pe care Windows le ascunde. Sfatul nostru e să încerci să descoperi pe cont propriu și alte funcții care îți pot face utilizarea sistemului de operare mai eficientă.

Windows in viitor: Care sunt tendintele pentru dezvoltare

Evoluția Windows ne-a demonstrat un lucru evident: inovația și creativitatea nu sunt niciodată lăsate pe planul doi. După cum se prezintă tendințele actuale, este foarte probabil ca sistemele de operare de la Windows să includă din ce în ce mai mult asistenți virtuali și programe bazate pe inteligența artificială. De exemplu, se prezice o integrare tot mai avansată a asistentului virtual Cortana, dar și a altor caracteristici pe bază de AI. Toate acestea vor simplifica și mai mult sarcinile zilnice ale utilizatorilor, îmbunătățindu-le experiența.

Fie că preferi licenta pentru windows 10 sau că ai adoptat deja versiunea 11, suntem siguri că vei avea parte și de alte surprize plăcute de la Microsoft!