AgroInfo

Ferme de animale – Distanţa care trebuie respectată faţă de zonele locuite

Distanţa faţă de zonele locuite trebuie respectată de cei care doresc să construiască ferme de animale. În funcţie de profilul fermei, dar şi de numărul animalelor, distanţa, impusă prin lege, faţă de zonele locuite diferă destul de mult.
De cele mai multe ori, oamenii au tendinţa de a alege locaţia fermei pe care vor să o construiască după un criteriu simplist: să fie cât mai aproape de casă şi de utilităţi. Legea, însă, este foarte clară în acest sens şi menţionează că este obligatoriu să fie păstrată o distanţă semnificativă între ferme şi zonele locuite.
n acest caz, Ordinul nr. 119/2014 pentru aprobarea Normelor de igienă și sănătate publică privind mediul de viață al populației arată în mod clar care sunt distanţele care trebuie respectate. Cel mai important factor în stabilirea acestora este numărul de animale sau de păsări la care se raportează ferma respectivă.

Pentru fermele de cabaline, legea prevede distanțe în funcție de numărul animalelor. Astfel, între 6-20 de capete, distanța față de locuințe a fermei trebuie să fie de 50 m. Dacă sunt mai ult de 20 de animale, distanța legală este de 100 de metri
Pentru fermele de taurine, distanţa de păstrat ţine cont de numărul animalelor. Pentru 6-50 de caopte, este de 50 de metri, pentru 51-200, este de 100 de metri, pentru 200-500 de captete distanţa este de 200 de metri, iar peste 500 de capete, distanţa ajunge la jumătate de kilometru.

Şi pentru fermele de păsări sau de porci, parametri care stabilesc distanţa faâă de zonele locuite sunt asemănători. Distanţa creşte direct proporţional cu numărul animalelor sau al păsărilor din ferma respectivă.

De asemenea, este menţionată o distanţă de 500 de metri care trebuie respectată în cazul abatoarelor, târgurilor de animale vii și bazelor de achiziție a animalelor. Silozuri de cereale şi stațiile de tratare a semințelor vor fi amplasate la o distanţă de 200 de metri, în vreme ce pentru platformele de depozitare a dejecţiilor porcine ditanţa faşă de zonele locuite trebuie să fie de cel puţin un kilometru.

sursa