Actualitate

Fosta șefă DIICOT Giorgiana Hosu s-a pensionat la 48 de ani. Klaus Iohannis a semnat decretul

Președintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de pensionare a fostei șefe DIICOT Giorgiana Hosu, 48 de ani. Ea și-a dat demisia în septembrie anul trecut după ce soțul său a fost condamnat pentru corupție.

Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a admis, pe 15 iunie, cererea de pensionare a Giorgiana Hosu.
Giorgiana Hosu a fost mutată la Parchetul General, după ce a demisionat de la conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT).

Giorgiana Hosu a demisionat din funcţia de procuror-şef al DIICOT în septembrie 2020, după ce soţul său, fostul poliţist Dan Hosu, a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la trei ani închisoare cu suspendare în dosarul „Carpatica Asig”. Dan Hosu a primit sentința pentru săvârşirea infracţiunilor de instigare la acces ilegal la un sistem informatic şi instigare la folosirea de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii.

În data de 4 august 2020, Hosu a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului „10 august” şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie. Decizia sa a fost însă invalidată de către judecători.

În octombrie 2019, ea a asigurat interimatul la şefia DIICOT, după demisia lui Felix Bănilă, care a plecat în contextul criticilor privind modul în care se desfăşura ancheta în cazul crimelor de la Caracal.

De asemenea, Giorgiana Hosu a ocupat funcţia de procuror-şef adjunct al DIICOT în perioada în care instituţia era condusă de Alina Bica.

sursa