Actualitate

MAE: România e pregătită să organizeze Summit-ul informal al șefilor de stat din UE

MAE a anunțat, luni, că partea română este pregătită să organizeze la Sibiu, pe 9 mai 2019, Summitul informal al șefilor de stat și de guvern din UE, în contextul în care țara noastră va deține președinția Consiliului UE, România fiind în grafic cu calendarul pentru eveniment.

În acest sens a avut loc, luni la Sibiu, o întâlnire de lucru în vederea pregătirii Summitului informal al șefilor de stat și de guvern programat la 9 mai 2019, în contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Afacerilor Externe remis MEDIAFAX.

„La discuții au participat, pe lângă delegația Ministerului Afacerilor Externe condusă de ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale, primarul Municipiului Sibiu, Astrid Fodor, prefectul Județului Sibiu, Adela Muntean, președintele Consiliului Județean Sibiu, Daniela Cîmpean, precum și reprezentanți ai broadcasterului oficial al programului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și ai instituțiilor cu responsabilități în domeniul protecției și pazei implicate în organizarea evenimentului”, potrivit sursei citate.

„România este în grafic cu calendarul de pregătire privind organizarea Summitului de la Sibiu pe perioada Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Reuniunea de astăzi a demonstrat seriozitatea cu care este tratat acest eveniment major de către toate instituțiile implicate și a fost un bun prilej pentru a clarifica o serie de aspecte organizatorice deja planificate în cadrul întâlnirilor anterioare. Un accent important în planul logistic s-a acordat dimensiunii de securitate”, mai precizează reprezentanții MAE în documentul de presă.

Summitul din 9 mai 2019, dedicat viitorului Uniunii Europene și viitoarei agende strategice a liderilor pentru perioada 2019-2024, va reuni la Sibiu 27 de șefi de stat și de guvern ai statelor membre, 36 de delegații oficiale, 400 de invitați de rang înalt, circa 900 de jurnaliști și 100 de traducători.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziții comune ale statelor membre.