Actualitate

Restricţii ridicate mai devreme în România-Anunţ oficial de la Guvern

Alexandru Rafila a declarat că, după părerea sa, în România peste 10 milioane de oameni au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, mai ales că acum este în circulaţie o tulpină extrem de transmisibilă. Ministrul Sănătăţii a anunţat ridicarea restricţiilor mai devreme, iar ministrul Culturii a confirmat această posibilitate.
Restricţii ridicate mai devreme în România. Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu a declarat, luni, la emisiunea Talk News, că a avut o discuţie informală, în Guvern şi a primit o promisiune ca deschiderea instituţiilor de spectacole să se întâmple mai devreme decât atingerea pragului de 3 la mie de infectări, ci la 5 sau 7 la mie. Ministrul a mai arătat că speră ca sfârşitul lunii martie, începutul lunii aprilie să ne găsească fără restricţii.
”Am o promisiune, am discutat-o informal în şedinţa de Guverm, ca atunci când va coborî panta infectărilor, să putem să ne gândim, nu la 3 la mie, ci la 5 sau sau 7 la mie, astfel încât deschiderea instituţiillor de spectacole să se întâmple mai rapid, să nu aşteptăm 3 la mie”, a spus ministrul Culturii, arătând că ”oamenii vor să meargă la spectacole, fiind o dorinţă pe care o vede în toate discuţiile pe care le are”. El a precizat că speră ca în continuarea acestui şomaj asigurat de Guvern, schema de ajutor guvernamentală să reuşească să compenseze din pierderile industriei de spectacole, astfel încât ”sfârşitul lunii martie, începutul lui aprilie să ne găsească fără restricţii”. Lucian Romaşcanu a arătat că, la această chestiune pe care a ridicat-o în discuţia cu colegii, ”s-au raliat şi premierul, şi Raef Arafat, iar ministrul Sănătăţii nu era prezent, însă era o doamnă secretar de stat”, promisiunea fiind că se va veni cu o propunere. Despre cum va arăta această vară din perspectiva concertelor, ministrul Culturii a arătat că nu ar putea să facă promisiuni în numele virusului. ”Se pare că şi această viguroasă răspândire a Omicron să însemne dispariţia pandemiei, această imunizare în masă ar trebui să ne ducă spre o ridicare a restrictiilor. Lumea simte că nu se mai poate merge înainte, e o necesitate, prezentă din punct de vedere economic, şi nu numai”, a mai explicat Romaşcanu.

sursa