Extern

Medvedev Regretă Scăparea lui Zelenski

Tensiuni Crescute între Rusia și Ucraina: Medvedev Regretă Scăparea lui Zelenski

Incidentul dramatic din Odesa, în care rachete rusești au căzut la doar 150 de metri de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, a stârnit valuri de comentarii și controverse scrie digi24.ro

Fostul președinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a emis declarații șocante, exprimându-și regretul că atacul nu l-a avut ca țintă pe liderul ucrainean.

Medvedev a declarat joi că, deși nu a fost intenția lor, ar fi preferat ca atacul să-l vizeze pe Zelenski. „Nu contează cine deține funcția de lider al regimului neo-nazist, dar e păcat că Zelenski nu a avut altă soartă”, a afirmat el într-o postare pe platforma de socializare Telegram.

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse a continuat, explicând că atacul nu a fost direcționat către coloana oficială a lui Zelenski. „Este evident pentru toată lumea că nu a existat niciun atac asupra coloanei oficiale din Odesa. Dacă s-ar fi stabilit ca acea coloană să fie o țintă, am fi nimerit-o”, a adăugat el.

În ciuda regretelor sale, Medvedev a subliniat că nu este o tragedie faptul că Zelenski a supraviețuit atacului. Cu toate acestea, el a remarcat că ar fi preferat ca bomba să fi lovit locul pre-planificat, exprimându-și dezamăgirea că „Majestatea sa, șansa, nu a decis altfel soarta primului muzician genital”, o aluzie ironică la trecutul actorului de comedie care a devenit președinte.

Incidentul a avut loc în timpul vizitei lui Zelenski și a premierului grec Kyriakos Mitsotakis în orașul Odesa din sudul Ucrainei. Rachetele au aterizat la o distanță alarmant de apropiată de cele două delegații, provocând îngrijorare și șoc. Prim-ministrul Greciei, într-o conferință de presă comună cu Zelenski, a descris evenimentul ca fiind „o experiență impresionantă”, amintind de sunetul sirenelor antiaeriene și exploziile puternice care i-au surprins pe toți cei prezenți.

Sursele media ruse au sugerat că în atacul de la Odesa a fost folosită o rachetă balistică Iskander, o armă modernă și periculoasă, capabilă să atingă viteze hipersonice în faza „terminală” a traiectoriei.

Incidentul din Odesa reprezintă un alt episod tensionat în relațiile deja fragile dintre Rusia și Ucraina, aruncând o umbră întunecată asupra perspectivei unei soluții pașnice în regiune.