Actualitate

MIG-urile României, stricate după ce au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate

Aeronavele MiG 21-LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române nu au fost consemnate la sol, în perioada 2018-2021, din cauza unor probleme tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat, se arată într-un punct de vedere transmis de Ministerul Apărării Naţionale.
„În perioada 2018-2021, coeficientul de disponibilitate tehnică al flotei de aeronave MiG 21-LanceR a asigurat executarea întregii game de misiuni, inclusiv cele de poliţie aeriană, potrivit destinaţiei acestui tip de aeronave. În perioada de referinţă, nu au existat intervale de timp în care flota de aeronave MiG 21-LanceR să fi fost consemnată la sol din motive tehnice cauzate de calitatea combustibilului utilizat. Relaţia contractuală cu SC JET FLY HUB S.R.L. Ploieşti s-a derulat în perioada 01.03.2018 – 31.07.2021, procedura de atribuire fiind licitaţie deschisă, cu respectarea prevederilor legislaţiei incidente”, arată sursa citată.

MApN precizează că pe 14 decembrie 2018 s-au constatat neconformităţi privind calitatea combustibilului livrat, ulterior fiind notificat furnizorul cu privire la refuzul recepţionării acelui lot. Livrările au fost reluate la momentul în care furnizorul a asigurat combustibil corespunzător specificaţiilor tehnice din contract.

Acordul cadru a fost reziliat unilateral de către autoritatea contractantă la 31 iulie 2021, înainte de termenul stabilit iniţial, din cauza întârzierilor repetate în livrarea cantităţilor de combustibil contractate.

Cu privire la intervenţiile executate în perioada respectivă pentru mentenanţa aeronavelor MiG 21-LanceR, la nivelul instalaţiilor de combustibil, MApN menţionează că acestea se încadrează în două categorii. Este vorba de lucrări de mentenanţă executate în cadrul bazelor aeriene, în regim de asistenţă tehnică, de către Aerostar SA Bacău, care au vizat eliminarea premiselor de contaminare accidentală a instalaţiei de combustibil a avioanelor cu poluanţi externi (apă şi impurităţi mecanice), precum şi de lucrări de diagnosticare şi reparaţie curentă la o serie de subansamble de motoare de aeronavă, realizate în facilităţile societăţii din Bacău.

„În prezent, pentru niciuna dintre aceste situaţii nu ne putem pronunţa cu privire la o potenţială legătură de cauzalitate directă între calitatea combustibilului livrat de furnizorul în discuţie şi manifestările defecţiunilor semnalate, aceste aspecte făcând obiectul unui dosar penal instrumentat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – D.I.I.C.O.T .- Serviciul Teritorial Ploieşti. Statul Major al Forţelor Aeriene a pus la dispoziţia acestei structuri de parchet, în urma ordonanţelor procurorului de caz, toate informaţiile şi documentele solicitate„, se mai arată în punctul de vedere transmis de MApN.

Armata Română nu a mai putut apăra flancul estic al NATO după ce o rețea de escroci a stricat mai multe aeronave de luptă MiG-21 Lancer. Avioanele au fost alimentate cu kerosen de proastă calitate, iar procurorii investighează de mai mulți ani cum s-a putut întâmpla așa ceva. Prejudiciul final adus Armatei a fost stabilit de parchet la peste 6,5 milioane de euro. Toate aceste detalii apar într-un dosar aflat la Curtea de Apel Ploiești.

sursa