Actualitate

Armata Română nu a văzut pe radare avionul contrabandiștilor ucraineni, deși o patrulă a Poliției de frontieră l-a văzut cu ochiul liber și le-a atras atenția

Noi informații ies la iveală în cazul avionului de mici dimensiuni folosit de contrabandiști, care a intrat nedetectat în România în noaptea de vineri, 6 august, spre sâmbătă, și a fost depistat la revenirea în Ucraina, sâmbătă dimineață, pe 7 august. Vameșii ucrainieni au solicitat intervenția unui MiG-29 pentru oprirea zborului ilegal.

MApN nu a detectat pe radare zborul ilegal al contrabandiștilor
MAPN a admis într-un răspuns pentru G4media.ro că nu a reușit să localizeze pe radare avionul contrabandiștilor ucraineni care, în data de 7 august 2021, a intrat în spațiul aerian al României pe la Vicovu de sus, Suceava, a ieșit și apoi a fost interceptat de un MIG al ucrainenilor, se arată într-un răspuns la MAPN
”În data de 7 august, ora 06.28, Centrul de Operaţii Aeriene a fost informat de către Structura Poliţiei de Frontieră Vicovul-de-Sus, că o patrulă a observat şi a auzit un aparat de zbor de mici dimensiuni care a survolat frontiera de stat din Ucraina în România.

Ca urmare a informării primite, au fost luate măsurile specifice prevăzute în planurile elaborate pentru astfel de situaţii, cu accent pe întărirea supravegherii aeriene în zonă, concomitent cu reanalizarea înregistrărilor informaţiilor furnizate de radarele în funcţiune.

Din analiza informaţiilor la dispoziţie nu au rezultat date care să confirme, în mod obiectiv, utilizarea neautorizată a spaţiului aerian naţional în zona de referinţă”, arată MAPN.

Potrivit unui răspuns al Poliției de Frontieră pentru europalibera.org, polițiștii au văzut și când aeronava se întorcea în Ucraina. Ei susțin că au informat partea ucraineană, fapt ce a condus la interceptarea aeronavei de către ucraineni.

sursa