Extern

Moldova acuză armata lui Putin că vrea să recruteze cetățenii moldoveni

Joi, ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu, a acuzat armata lui Vladimir Putin că vrea să recruteze cetățeni moldoveni, potrivit Reuters.

Declarațiile vin la câteva zile după ce serviciile de informații militare britanice au transmis că Moscova încearcă să-și reînnoiască forțele în Ucraina prin recrutare în regiunea separatistă Transnistria.

„Lucrurile sunt periculoase și trebuie să înceteze”
Transnistria este o fâșie îngustă de pământ deținută de separatiștii pro-ruși care se întinde de-a lungul estului Moldovei și ajunge la aproximativ 25 de mile (40 km) de portul ucrainean Odesa.
„Astfel de acțiuni nu sunt în spiritul păcii, nici pentru concetățenii noștri, nici pentru familiile noastre. Astfel de lucruri sunt foarte periculoase și trebuie să înceteze”, a spus ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicu Popescu.

Nicu Popescu nu a oferit mai multe detalii, însă a transmis că oficialii Ministerului de Externe de la Chișinău au întâlniri regulate cu ambasadorul Rusiei și că poziția Republicii Moldova în această chestiune este clară.

Ministerul rus de Externe nu a răspuns deocamdată la o solicitare pentru a-și spune punctul de vedere, iar potrivit Reuters se precizează că nu s-a putut verifica dacă armata rusă a încercat să recruteze cetățeni moldoveni.

Rusia adună trupe inclusiv în Transnistria
Totodată, joi, ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Malyar a declarat că Rusia adună trupe în mai multe zone, inclusiv în Transnistria, pentru „o escaladare suplimentară” în Ucraina.

Moldova a declarat luna trecută că monitorizează situația din Transnistria, unde se estimează că se află 1.500 de soldați ruși, dar că nu a văzut schimbări semnificative de când a început războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina, pe 24 februarie.

Autorităţile transnistrene au negat luni că Rusia desfăşoară pregătiri militare pe teritoriul său care ameninţa Ucraina, iar Tiraspolul nu a comentat deocamdată afirmațiile făcute joi de oficialul ucrainean.

sursa