Sanatate

Nelu Tataru: „Vor veni zile şi mai grele”

Nelu Tataru: "Vor veni zile şi mai grele"
Nelu Tataru: „Vor veni zile şi mai grele”

Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătăţii, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate România TV din Centrul de comandă al Ministerului Sănătăţii că România se pregăteşte să intre în scenariul 4 al epidemiei de coronavirus, ceea implică depăşirea numărului de 2.000 de persoane infectate cu COVID-19, precum şi măsuri speciale de îngrijire.
Jurnalistul Victor Ciutacu a discutat cu Nelu Tătaru, noul ministru al Sănătăţii, despre măsurile pe autorităţile vor să le adopte odată cu creşterea numărului de persoane infectate cu noul coronavirus.

Victor Ciutacu: Obosit?

Nelu Tătaru: Sunt zile grele, vor veni zile și mai grele, dar le depășim.
Victor Ciutacu: Să o luăm pe repede înainte. Ne apropiem de scenariul 4. Există intenția guvernamentală de a lua noi măsuri mai drastice de a limita contactul persoană cu persoană, există alte interdicții pe care vrea Guvernul să le introducă?

Nelu Tătaru: Da, ne apropiem de scenariul 4. Scenariul 4, după 2000 de pacienți, avem pacienții cu simptomatologie ușoară sau asimptomatici vor fi tratați la domiciliu sub supravegherea medicilor de familie sau a voluntarilor – studenți, elevi la școlile sanitare sau rezidenți ani mici.
Bineînțeles că, odată trecuți la domiciliu, restricțiile sunt și mai mari. Ei sunt pacienți confirmați, chiar dacă asimptomatici, sunt confirmați, atunci restricțiile trebuie să fie totale. Vor semna și un document pe proprie răspundere sub incidența Codului Penal.
Cine va fi trimisă hrana bolnavilor de coronavirus îngrijiţi la domiciliu
Victor Ciutacu: Există și varianta de back-up din partea statului pentru aprovizionarea lor? Îţi asumi sub rezerva codului penal, dar nici să mori de foame…

Nelu Tătaru: Nu, nu. Ei vor primi inclusiv suport hrana, medicaţia din spital pentru simptomele uşoare, vor primi şi supravegherea zilnică pentru fiecare pacient. În contextul în care în scenariul 4 vor rămâne în spital doar cazurile medii, cazurile severe sau critice avem şi o decongestionare a spitalelor, pentru a se pregăti pentru cazurile critice şi grave.

Ne uităm în acest moment că avem 38 de pacienţi pe ATI, din care 31 sunt foarte grav. Aceşti 31 sunt pe suport ventilator, care aduce aportul de oxigen plămânilor foarte afectaţi de această boală. Acele pneumonii fulminante care duc la o insuficienţă respiratorie severă, insuficienţă multiplă de organ şi la deces.

Terapia intensivă rămâne, să spunem, etalonul pentru cazurile foarte grave. În contextul în care am făcut acel recensământ al paturilor de la ATI, al ventilatoarelor, al tehnologiei ECMO, acel plămân artificial.., Trebuie să înţelegem că lupta cu aceste cazuri grave vine şi în contextul existenţei sau nu a altor patologii conexe, în multiplele decese pe care le-am avut până azi putem vedea că peste 90% au comorbidităţi. Plecând de la diabet, de la…

Ministrul Sănătăţii: „E groaznic să alegi la un moment dat cine să traiască şi cine să moară”
Victor Ciutacu: Asta pe limbajul cetăţeanului obişnuit înseamnă alte boli…

Nelu Tătaru: Alte boli cronice care pot fi agravate de coronavirus. Am avut şi neoplazii în stadii terminale, care au decedat şi prin prezenţa coronavirus, poate au accelerat, dar cauza principală a fost neoplazia. Avem multă patologie cardiovasculară, respiratorie cronică, diabet, insuficienţe renale, ne uităm la cei care au fost dializaţi…

Victor Ciutacu: Domnule ministru, avem suficiente, suficiente n-are nimeni ventilatoare, dar există o rază de speranţă că prin importuri de ultima oră, prin mobilizare, situaţia va fi mai bună?

Nelu Tătaru: Da, noi avem în acest moment mai multe importuri pe care le facem. Sunt şi în derulare, săptămâna viitoare avem 3 transporturi aeriene care vor aduce atât materiale, atât echipamente de protecţie şi ventilatoare.

Victor Ciutacu: Deci nu doar materiale..

Nelu Tătaru: Nu, nu, şi materiale de protecţie, și materiale sanitare. Dacă ne uitam în Spania şi Italia, lupta se dă pe acele ventilatoare. Uitaţi-vă că şi în Spania şi Italia, deja ce este peste 65 de ani sunt scoase de pe ventilatoare şi sunt trecuţi cei tineri, care au nevoie. E groaznic să alegi la un moment dat cine să traiască şi cine să moară.

Victor Ciutacu: Dacă aţi fi în situatia asta, aţi avea inima să faceţi aşa ceva?

Nelu Tătaru: Vom trata fiecare pacient cu resursele pe care le avem. Italienii şi spaniolii au luat decizia, chiar dacă e drastică, că persoanele peste 65 de ani să nu fie puse pe ventilator. La un moment dat, cazurile critice sunt cele care cer oxigen. Cererea de oxigen se face ori pe un suport relativ, cu camera de presiune negativă, când pacientul încă respiră singur sau dacă nu pe acea respiraţie asistata, în care plămânul primeşte artificial acel oxigen de care are nevoie. Avem şi tehnologiile ECMO, în care e o circulaţie extracorporală a sângelui care e oxigenat artificial.

„Suceava rămâne un focar cu transmitere comunitară intensă”
Victor Ciutacu: Domnule doctor, vorbeați de recensământul paturilor de la ATI. Sunt două şcoli de gândire – cât mai multe locuri la ATI şi varianta B – construirea unor spitale de campanie, unde oamenii să fie feriţi de eventualele infecţii nozocomiale. Dvs. către care variantă optaţi? Sau mergeţi alternativ?

Nelu Tătaru: În acest moment, mergem pe ambele variante – şi spitalele tradiţionale, şi varianta spitalelor de campanie, cum aţi vazut şi dvs ROL 2-ul, dar şi celalalte spitale pe care le achiziţionam si noi – 2. Sunt cazuri care într-o primă intenţie e să ajunga la acel ventilator.

În China, 10-15% erau cazuri severe şi o mortalitate de 3%. În cazuri uşoare şi medii erau 82%. Italia şi Spania vedem că ne arată altceva, avem doar 52% cazuri uşoare şi medii, care stau acasă la dânşii, un 30-35% cazuri severe şi 10-14% sunt cazurile critice.

De la acel 3% care era mortalitatea aici avem creştere pe zi ce trece în Spania şi Italia, plecând de la cazurile critice de 10-15%. Sunt niste fenotipuri de expresie. Găsim 3 clustere importante în acest moment – e cel din Italia, cel din Spania şi cel din Israel. Noi cazurile grave de aici am avut. Cei care au venit prima dată de acolo, de aici au venit – Spania, Italia si Israel.

Victor Ciutacu: Domnule doctor, e testarea de masă, care a devenit un laitmotiv, cu soluţia calmarii psihice a populaţiei?

Nelu Tătaru: Daca ne referim la calmarea psihică, cred că da, în acest moment sunt două cereri în marea masă, că e personal medical sau populaţie de rând – echipamente şi testare. Vin cu echipamente – echipamentul nu te scutește de precauțiile pe care trebuie să le ai, ca și cadru medical mă refer. Cum ne îmbrăcăm, cum ne dezbrăcăm, cum folosim acest echipament, în ce situații folosim acest echipament? INSP are pe pagina sa, precum și distribuția din teritoriu, ce trebuie să folosească fiecare cadru medical în funcție de locul în care lucrează. Secțiile expuse cel mai mult sunt secțiile de primiri urgențe, secțiile de ATI și de boli infecțioase.

Ce înseamnă transmiterea locală de coronavirus
Victor Ciutacu: Și oamenii ăia sunt echipați corespunzător?

Nelu Tătaru: Au început să primească echipamente. Eu până a nu merge în teritoriu. Noi avem aici în centrul de comandă în fiecare zi raportările de stocuri pe care le au fiecare spital, fiecare DSP, fiecare spital de boli infecțioase.

Victor Ciutacu: Cele de la Suceava stăteau sub cheie o parte dintre ele.

Nelu Tătaru: Aici e o problemă de management local și am putut să văd asta când am fost în teritoriu.

Victor Ciutacu: Da, dar problema de management local a bubuit un sfert din cazurile de la acest moment.

Nelu Tătaru: Şi încă nu s-a oprit. Nu s-a oprit. Suceava rămâne un focar cu transmitere comunitară intensă.

Victor Ciutacu: Ce înseamnă transmitere comunitară intensă? Că tot discută şi…lumea vrea să vă audă pe limba ei.

Nelu Tătaru: Nu avem o sursă cunoscută, dar avem contacții care au facut infecţie şi care transmit mai departe. Acea sursă umblă liberă. Până atunci erau cazurile care veneau de afară, nu aveam comunitar. Veneau, aveau contact,…

Victor Ciutacu: Deci e unul care are în el, împrăştie şi autoritatile habar n-au de el…

Nelu Tătaru: Dacă ar fi numai 1, în general sunt mai mulţi…Am avut până acum peste 200.000 de concetăţeni care au venit şi ne mai aşteptăm.

Victor Ciutacu: Doar 200.000?

Nelu Tătaru: Care au venit şi au fost luaţi în evidenţă la graniţă din zonele care în acel moment când au venit ei erau galbene şi roşii.

Victor Ciutacu: Dacă faceţi un total s-ar putea să ajungeţi spre milion…

Nelu Tătaru: Și eu zic la fel..

Victor Ciutacu: Din care ati testat sau n-ati testat…?

Nelu Tătaru: În acest momen, am carantinat mai mulți dintre ei şi atunci îi poţi testa, pentru ca îi ai sub ochi. Am izolat mai mulţi dintre ei, vedeţi si dvs, avem peste 130.000 de izolaţi în momentul ăsta şi peste 8000 în carantină. Cei din carantină se testează, cei din izolare se testează în momentul în care prezintă simptomatologia în cele 14 zile. Testările se fac după un protocol …

Citeste tot pe romaniatv.net.