Extern

ONU a vorbit despre fenomenul cumplit despre care nu știe nimeni

Un raport recent atrage atenția în privința unui aspect îngrijorător în ceea ce privește consumul de droguri în rândul vârstnicilor. Conform raportului transmis de o agenție a Organizației Națiunilor Unite, acest fenomen a devenit o adevărată „epidemie tăcută” în rândul acestora. În Statele Unite de exemplu, consumul de astfel de substanțe s-a triplat în ultimii zece ani la persoanele cu vârsta de peste 65 de ani.
Consiliul Internaţional pentru Controlul Drogurilor (International Narcotics Control Board, INCB), agenţie ONU, lansează, într-un raport publicat joi, un apel pentru ”abordarea problemelor” legate de consumul crescut de droguri în rândul persoanelor vârstnice, un fenomen calificat drept ”o epidemie tăcută”, informează AFP, conform Agerpres.

Pe fundalul accelerării îmbătrânirii populaţiei, în special în ţările cu venituri reduse, ”este indispensabil” să acordăm o mai mare atenţie ”începând de azi” acestei grupe de vârstă, a subliniat instituţia, cu sediul la Viena, în cadrul raportului său anual.

Acest aspect este de multe ori ignorat de cercetători la persoanele în vârstă
Printre soluţiile propuse, INCB preconizează îmbunătăţirea ”cercetării şi colectării datelor” pe acest subiect, scoţând în evidenţă ”numeroase lacune”.

”Cercetătorii au tendinţa de a ignora consumul de substanţe la persoanele cu vârste peste 65 de ani”, se precizează în raport, o lipsă de date care a făcut ca guvernele să fie mai puţin atente la acest flagel să nu poată implementa programe adaptate”.

Însăşi definiţia termenului ”vârstnic” în acest context nu este folosită unitar, experţii subliniind că este posibil ca îmbătrânirea să fie devansată cu cel puţin 15 ani la persoanele care se confruntă cu tulburări legate de consumul de substanţe.

Indiferent care este criteriul folosit, datele disponibile în prezent arată o ”tendinţă alarmantă”.

sursa