Extern

Orban a reuşit să îl „alunge” pe George Soros din Ungaria

Fundaţia pentru o Societatea Deschisă, organizaţie înfiinţată de George Soros, a anunţat închiderea biroului pe care îl avea în Budapesta şi relocarea acestuia la Berlin.

Fundaţia argumentează această decizie prin faptul că mediul politic şi legal din Ungaria este din ce în ce mai represiv în contextul legii intitulate „Stop Soros” prin care sunt atacate organizaţiile nonguvernamentale.
Decizia de a muta operaţiunile din Budapesta vine în contextul în care guvernul ungar pregăteşte impunerea de noi restricţii împotriva organizaţiilor neguvernamentale prin ceea ce a denumit drept pachetul legislativ Stop Soros„, arată Fundaţia finanţistului american de origine ungară.

Guvernul Ungariei a denigrat munca noastră şi a reprimat societatea civilă pentru a obţine avantaje politice, folosind tactici fără precedent în istoria Uniunii Europene„, notează în comunicat Patrick Gaspard, directorul organizaţiei lui Soros din Ungaria.

În schimb, fundaţia subliniază că va continua să susţină activităţi ale societăţii civile din Ungaria în probleme ca drepturile omului, arta, cultura, libertatea presei, transparenţa, educaţia şi sănătatea şi va „urma toate căile legale pentru a apăra drepturile fundamentale ameninţate de legislaţie„.
Luni, Antal Rogan, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, a declarat în cadrul unei audieri în parlament că guvernul se va folosi de noul său mandat electoral pentru a înăspri legea „Stop Soros”.

Avem nevoie de o lege mai aspră decât cea actuală din parlament”, a declarat Antal Rogan despre seria de măsuri ce constituie obiect de dispută între Ungaria şi Occident.

Pachetul legislativ ”Stop Soros” vizează ONG-urile care beneficiază de finanţare străină, îndeosebi din partea lui George Soros, care militează în favoarea imigraţiei, în contrast cu poziţia dură a lui Orban pe acest subiect.

B1.ro