Extern

„Palatul lui Putin”: povestea constructorilor despre lux, mucegai și ziduri false

Misteriosul „Palat al lui Putin”, care a apărut într-un videoclip viral al liderului opoziției ruse, Alexei Navalny, părea să fie plin de luxuri dăruite președintelui Vladimir Putin de prieteni bogați. Dar apoi televiziunea rusă a transmis un raport complet diferit.

A dispărut decorul voluptuos al palatului întins, înlocuit în schimb cu pereți goi, din beton. Proprietatea arăta de parcă ar fi fost complet reconstruită – ridicând întrebări despre ce se întâmplă exact la moșie.

Videoclipul anchetei Navalny a acumulat peste 110 milioane de vizionări de la lansare. Kremlinul neagă vehement pretențiile palatului, iar președintele Putin a etichetat-o ​​drept „plictisitoare” și „compilație și montaj”. De atunci, Navalny a fost închis pentru că nu s-a raportat la serviciul închisorii în timp ce se vindeca de la un atac de agent nervos într-un spital din Berlin.

Dar BBC Russian a vorbit cu mai mulți constructori care spun că au lucrat la locul palatului între 2005 și 2020, construindu-l și apoi renovându-l. Au confirmat multe dintre acuzațiile din videoclipul Navalny – inclusiv că palatul era reconstruit parțial din cauza unei infestări cu mucegai.

Ce spun constructorii
Stanislav (nu numele său adevărat) a spus că a venit să lucreze la șantierul din stațiunea Gelendzhik din Marea Neagră în toamna anului 2018. Palatul avea multe rămășițe ale decorului luxos prezentat în filmul lui Navalny, dar mobilierul a dispărut în mare parte. „Scara [opulenței] fusese incredibilă. Mai târziu, o mare parte din palat a fost dezbrăcată”, a spus el pentru BBC Russian.

Problema mucegaiului a fost prezentată în videoclip și Navalny a susținut că palatul este în curs de reconstrucție din cauza acesteia. Doi constructori spun că au văzut singuri matrița.

„Pereții și tavanele erau acoperite cu mucegai. Doar mucegai obișnuit – verde. Pe alocuri chiar și negru. Afectase întreaga clădire. Am fost șocați”, a declarat Stanislav pentru BBC.
Palatul a fost construit folosind gips-carton atașat la pereții principali, iar matrița a apărut între pereții de beton și gips-carton.

Un alt constructor, Igor, a spus că a plecat să lucreze la palat în 2017 și că până atunci matrița nu se răspândise dincolo de parterul inferior.

O sursă apropiată de Kremlin a confirmat BBC-ului rus că mucegaiul era o problemă reală: „palatul fusese finalizat și a fost folosit de câțiva ani, dar apoi au apărut ciuperci, însoțite de un miros neplăcut”.

Igor (din nou nu numele său adevărat) s-a plâns că li s-a spus „pentru fiecare porc”. „Toate aceste dulapuri au fost făcute din lemn scump. Atât de mulți oameni au lucrat aici, atât de scump, atât de multe materiale. Și apoi ne spun„ tăiați firele, despărțiți toate acestea, rupeți-le ””, a spus el.

2px linie gri prezentativă
Ce pretinde videoclipul lui Navalny?
Ancheta susține că proprietatea a costat 1 miliard de lire sterline (1,37 miliarde de dolari) și a fost plătită pentru „cu cea mai mare mită din istorie”. „[Ei] au construit un palat pentru șeful lor cu acești bani”, spune Navalny în videoclip.

El l-a acuzat în mod constant pe liderul rus de patronaj „feudal” și de conducerea unui sistem plin de „hoți”.
Dar la sfârșitul lunii trecute, miliardarul Arkady Rotenberg, fostul partener de judo al președintelui Putin, a declarat că deține conacul, adăugând că va fi terminat „peste câțiva ani” și că va fi un hotel de apartamente.

Videoclipul a fost lansat luna trecută după ce Navalny a zburat înapoi din Germania și a fost arestat direct. Condamnarea la închisoare a determinat unele dintre cele mai mari proteste din ultimii ani.

Un sondaj de opinie al Centrului Levada din această săptămână a sugerat că 26% dintre ruși au văzut videoclipul, iar dintre cei care au spus că l-au văzut sau că sunt familiarizați cu conținutul acestuia, 17% au spus că opinia lor despre domnul Putin s-a schimbat din cauza acestuia.
sursa