PERICOL IN ROMANIA! 31 de ani de la tragedia nucleara de la Cernobal, cu un simplu bat de chibrit se poate produce o noua catastrofa!

S-a anuntat un pericol mare pe Romania, sunt 31 de ani de la tragedia de la Cernobal, iar in acest moment inca am scapat de pericol, in orice moment se poate produce o noua explozie, cu un simplu chibrit, relateaza www.libertatea.ro.

Acum 31 de ani, s-a produs explozia nucleara la Cernobal, fiind cea mai mare din istorie, explozia atomica.

Citește și: Fraudă masivă în Delta Dunării: Român trimis în judecată de Parchetul European pentru utilizarea ilegală a fondurilor europene

In acest moment expertii avertizeaza ca aceea zona inca mai prezinta un pericol maxim, iar in orice clipa se poate produce o tragedie.

Un expert în dosarul Cernobîl, doctorul Timothy Mousseau, care a studiat ani la rând situația din nordul Ucrainei, spune că un trăsnet din senin sau un simplu băţ de chibrit aprins pot declanşa incendii de pădure şi să conducă la formarea unor nori de substanţe radioactive ce pot împânzi cerul Europei, reprezentând un pericol la fel de mare ca cel din 1986.

Citește și: Poșta Română inițiază un program de plecări voluntare pentru reorganizarea companiei

„Radioactivitatea din lemn ar ajunge din nou în atmosferă, iar în funcţie de modul în care bate vântul şi dacă plouă sau nu se depune altundeva”, a explicat Mousseau.

În funcție de cum bate vântul și dacă plouă sau în în acea perioadă, în aer s-ar putea răspândi izotopi de cesiu 137, stronţiu 131 sau iod 131  în aer, iar aceștia ar ajunge în întreaga Europă.

Citește și: Se oferă 10.000 de lei pentru înlocuirea sobelor vechi: Programul „Rabla pentru sobe” începe în februarie 2025

„Această materie moartă de la suprafaţa solului este extrem de radioactivă.

Atunci când se usucă vegetația din zonă, care este deja încărcată radioactiv, devine un carburant foarte puternic pentru un eventual incendiu”, subliniază Mousseau.

„În timpul accidentului a izbucnit un incendiu uriaş (care a ars timp) de zece zile, iar coloana de fum a pătruns până în stratosferă, ceea ce a permis transportarea radionucleelor pe distanţe de mii de kilometri”, afirmă cercetătorul canadian.

„În mare parte, am vizitat oraşul Pripyat. În unele locuri, nivelul radiaţiilor arăta şi peste 20 micro sv/h, asta e echivalentul a aproximativ 20 de radiografii pulmonare”, a povestit Lipovan.

„Nu mi-a fost frică nicio clipă, doar când am urcat pe radar, la câţiva zeci de metri înălţime, mi-a fost teamă să nu se rupă scara pe care urcăm, era cam şubredă.

Mi-e greu să spun ce m-a impresionat cel mai mult.

Totul de acolo m-a impresionat la maximum.

Ar fi grădiniţa în care am intrat, iar într-o camera erau multe pătuţuri.

În fiecare pat era câte o păpuşă sau câte o jucărie.

Alăturat erau dulăpioarele copiilor, în care aceştia îşi ţineau hainele.

Atunci parcă am avut o emoţie mai puternică”, a spus tânărul din Gherla.

 

Lasă un răspuns