Actualitate

Persoanele aflate în concediu medical ar putea fi vizitate la domiciliu de autorități

Potrivit unui proiect de lege, angajații aflați în concediu medical ar putea fi vizitați la domiciliu de către autorități. Inițativa luată de deputatul PNL Raluca Turcan are scopul de a stopa fraudele legate de concediile medicale fictive.
Proiectul de lege prevede ca angajații care își iau concediu medical să fie verificați la domiciliu pe parcursul zilelor libere primite. Controlul poate fi efectuat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau chiar de către Poliție.

Dacă un angajat și-a luat concediu medical cu alt scop decât cel al îngrijirii medicale, nu va mai primi sumele cuvenite pe zilele libere.
În doar 2 luni de la începutul anului 2023 s-au solicitat deja sume însumând 60% din bugetul pe întregul an pentru plata concediilor medicale.

Proiectul pe care l-am inițiat propune un mecanism de control al concediilor medicale. Acesta se realizează la domiciliu sau la adresa indicată de beneficiarii de concedii medicale, în intervalul de timp şi în condiţiile stabilite prin lege.
Va fi realizat de către angajatori, casele de asigurări de sănătate sau, după caz, de către agențiile pentru ocuparea forţei de muncă judeţene şi a municipiului Bucureşti, însoțiți de către personal din cadrul poliției comunitare / locale.

Se vor respecta drepturile şi libertăţile cetăţeneşti garantate de Constituţia României și se va garanta inviolabilitatea domiciliului sau a reședinței asiguratului”, spune deputatul PNL.

sursa