Social

Plan de salvare, cum să remediem criza biodiversității

Am apăsat în mod repetat butonul de amânare a problemei, dar covid-19 a oferit probabil ultimul apel de trezire. „2021 trebuie să fie anul reconcilierii umanității cu natura”, a declarat António Guterres, secretarul general al ONU, într-un discurs la Summitul One Planet al liderilor mondiali de la Paris, luna trecută. „Până acum ne distrugem planeta. Am abuzat de ea ca și când am avea unul de rezervă. ”

Numerele sunt puternice, oricare dintre ele alegeți. Peste 70 la sută din terenul fără gheață este acum sub control uman și din ce în ce mai degradat. Masa infrastructurii create de om depășește toată biomasa . Oamenii și animalele domestice reprezintă mai mult de 90% din masa mamiferelor de pe planetă. Acțiunile noastre amenință aproximativ un milion de specii – 1 din 8 – cu dispariția (a se vedea „ Biodiversitatea: un raport de stare “).

Toate acestea s-au întâmplat dintr-o clipită, din punct de vedere geologic. „Dacă comparați istoria Pământului cu un an calendaristic, am folosit o treime din resursele sale naturale în ultimele 0,2 secunde”, a spus Guterres la Paris.

După un deceniu pierdut și o întârziere la negocieri indusă de o pandemie de un an, urmează să fie semnat un nou acord internațional pentru conservarea biodiversității lumii la sfârșitul acestui an, cu multe alte inițiative, de asemenea, demarate. Semnele sunt că covid-19, un flagel cauzat de respectul nostru respingător față de natură, ar fi putut în cele din urmă să-și concentreze mintea. Întrebarea este, ce trebuie făcut – și putem face destul în timp?

Relația noastră cu natura a început să se înrăutățească la începutul revoluției industriale, dar a dispărut cu adevărat …

sursa