Actualitate

Program de Vouchere pentru Persoanele Vulnerabile

Program de Vouchere pentru Persoanele Vulnerabile: 300 de Milioane de Euro Alocate de Guvern

Guvernul României a lansat un nou program de sprijin pentru persoanele vulnerabile, alocând 300 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice în locuințele individuale.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Adrian Câciu, a anunțat acest program, parte a capitolului RepowerEU din PNRR, odată cu publicarea ghidului aferent.

Sprijin pentru Îmbunătățirea Eficienței Energetice

Adrian Câciu a explicat că aceste fonduri sunt destinate consumatorilor vulnerabili de energie, care vor putea beneficia de vouchere pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor. El a precizat că apelul de proiecte este programat să fie lansat la sfârșitul lunii iunie.

Punem la dispoziție 300 de milioane de euro pentru consumatorii vulnerabili de energie. Aceștia vor putea folosi voucherele pentru a-și îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor. Am lansat ghidul în dezbatere publică și ne propunem să deschidem apelul de proiecte la sfârșitul lunii iunie”, a declarat Câciu pe rețelele sociale.

Opțiuni Disponibile pentru Beneficiari

Beneficiarii programului vor avea posibilitatea să opteze pentru două tipuri principale de investiții:

  • Reabilitarea clădirilor rezidențiale: valoarea maximă a voucherului va fi de 14.000 de euro.
  • Instalarea panourilor fotovoltaice: valoarea maximă a voucherului va fi de 5.000 de euro.

Programul vizează consumatorii vulnerabili care dețin locuințe unifamiliale. Solicitările de finanțare vor fi depuse de parteneriate formate din firme de construcții și firme specializate în instalarea panourilor fotovoltaice, cu firma de construcții ca lider de parteneriat.

Interesul Românilor pentru Eficiența Energetică

Un studiu recent realizat pentru platforma despre-energie.ro, susținută de E.ON și Delgaz Grid, arată că peste 46% dintre proprietarii de locuințe din România plănuiesc să înlocuiască sistemul de încălzire cu unul mai eficient energetic.

Aproape 77% dintre respondenți consideră investițiile în surse de energie regenerabilă, cum ar fi panourile fotovoltaice și pompele de căldură, ca fiind o prioritate. Principalele bariere identificate sunt constrângerile locative și limitările financiare.

Impactul Auditului Energetic

Studiul mai arată că 45,3% dintre locuințele chestionate au fost supuse unui audit energetic, care oferă o evaluare detaliată a modului de utilizare și pierdere a energiei. Majoritatea celor care au realizat audituri energetice locuiesc în mediul urban.

Perspective pentru Viitor

Ministrul Câciu a subliniat că această alocare de fonduri reprezintă doar prima etapă a sprijinului guvernamental. În toamna acestui an, vor fi alocate alte 300 de milioane de euro pentru îmbunătățirea eficienței energetice, vizând alte tipuri de consumatori casnici.

Aceasta este doar prima etapă a finanțării destinate cetățenilor români pentru a îmbunătăți eficiența energetică a locuințelor. În etapa a doua, disponibilă din toamnă, alte 300 de milioane de euro vor fi alocate, de această dată pentru alte categorii de consumatori casnici”, a conchis ministrul.

sursa