Extern

România și Bulgaria, Încă în Așteptare pentru Schengen: Veto-ul Austriei Menținut, Negocierile Continuă

În ciuda bucuriei exprimate anterior de guvernele din România și Bulgaria cu privire la aderarea la zona Schengen, aceasta pare a fi fost o anticipare prematură scrie digi24.ro

Guvernul federal austriac își menține în continuare refuzul față de aderarea celor două țări la zona Schengen, contrar afirmațiilor anterioare. Ministerul de Interne de la Viena a confirmat că negocierile sunt încă în desfășurare, potrivit publicației „Die Presse”.

Deși România și Bulgaria au anunțat un „acord politic” cu Austria privind extinderea Schengen, acest lucru nu a fost recunoscut oficial de către autoritățile austriece. Conform Ministerului de Interne de la Viena, nu există negocieri privind aderarea cu frontierele terestre, iar în ceea ce privește aderarea cu frontierele aeriene, Austria pune condiții, inclusiv sporirea misiunii Frontex în Bulgaria și asigurarea de fonduri de la Comisia Europeană pentru o protecție solidă a frontierelor externe.

Reacțiile din Austria au fost diverse, cu un reprezentant de extremă dreapta calificând acordul drept o „decizie greșită și precară”, argumentând că ar putea duce la o migrație ilegală neîngrădită în Austria. În schimb, un purtător de cuvânt al social-democraților austrieci a descris înțelegerea ca fiind o „uşurare maximă pentru manageri”, subliniind importanța facilizării călătoriilor pentru lucrătorii calificați care vin din România și Bulgaria. Cu toate acestea, se pare că România și Bulgaria trebuie să aștepte în continuare pentru a obține aprobarea finală pentru aderarea lor la Schengen.