Iluminat cu led-uri şi şosele asfaltate în munţi. Sohodol, un sat pitoresc din Munţii Poiana Ruscă, beneficiază de toate aceste facilităţi.
Însă în sat trăiesc mai puţin de 20 de oameni, iar cea mai mare teamă a lor sunt lupii, care dau târcoale gospodăriilor. Totuşi, odată cu aceaste modernizări, sătenii privesc viitorul cu optimism.
Sohodol, un sat ”modern”, dar cu mai puțin de 20 de locuitori
Citește și: Tragedie pe DN1 în Alba: Un tânăr de 18 ani a pierdut viața într-un accident rutier grav
Satul pitoresc Sohodol s-a depopulat aproape complet în ultimele decenii, din cauza izolării pe o creastă din Munţii Poiana Ruscă şi a drumurilor greu accesibile. Doar 20 de localnici mai trăiesc în Sohodol, însă pe timp de iarnă puţini dintre ei pot fi găsiţi în gospodăriile lor.
„Eu am lucrat la oraș 39 de ani. Acum m-am întors aici, am câteva oi De aceea stau iarna aici”, spune Maria Muntean, citată de Adevărul.
Citește și: Accident în Piatra-Neamț: Autospecială neinscripționată a Poliției implicată într-o coliziune
O şosea modernă construită în ultimele luni a scos din izolarea prelungită satul din munţi şi i-a făcut pe localnici mai optimişti în privinţa viitorului aşezării.
În acelaşi timp, uliţele proaspăt asfaltate ale cătunului au fost luminate cu instalaţii cu led-uri, ecologice.
Oamenii nu au scăpat, însă, de temerile cu care s-au obişnuit să trăiască în satul de munte: animalele sălbatice.
Citește și: Polițist din Argeș cercetat penal după două accidente rutiere succesive
„Avem probleme cu mistreții, cu lupii… În ultimul timp avem probleme destule și mi-e frică. Vin la oi, atacă oile, atacă vacile. Eu am trăit la oraș 50 și ceva de ani. Dacă voi fi în fața unui lup nu știu…”, a mai spus Maria.
Şi în urmă cu două secole şi jumătate, satul Sohodol era renumit pentru sălbăticia pădurii din jurul lui şi pentru traiul greu al sătenilor, ale căror ocupaţii tradiţionale erau creşterea animalelor şi muncile forestiere.
sursa