Extern

Trump a distrus cea mai importantă alianță a Americii

(CNN) Președinția lui Donald Trump a lăsat o duhoare atât de nenorocită în Europa, încât este greu de înțeles cum, chiar și în patru ani, Joe Biden ar putea readuce cea mai importantă alianță a Americii pe drumul cel bun.

În această săptămână, secretarul de stat Mike Pompeo a anulat ultima călătorie pentru a se întâlni cu liderii europeni și NATO. În timp ce Departamentul de Stat a susținut că motivul anulării sale a fost ca Pompeo să poată lucra la tranziția de la Biden, oficialii europeni suspectează că diplomatul de vârf al Americii și-a dat seama că aranjase o petrecere de plecare la care nimeni nu voia să participe.
De-a lungul mandatului lui Trump, europenii au mers pe o frânghie, încercând să echilibreze condamnarea directă a comportamentului cel mai distructiv al președintelui cu nealinierea liderului lumii occidentale.
Este puțin probabil ca Pompeo să fie primit cu căldură în turneul său de adio, chiar înainte de insurecția de la Capitolul SUA miercurea trecută. Pentru mulți, incitarea lui Trump împotriva revoltei a fost ultima pauză.

Ministrul de externe al Luxemburgului l-a numit în mod deschis pe Trump „piroman”, în timp ce diplomații spun în mod privat că „îl învinovățesc pe Trump pentru haosul din America de la alegeri, inclusiv revolta Capitolului”, așa cum a făcut-o CNN, reflectând sentimentele altora în același rol.
„În mod clar nu va fi o călătorie agreabilă, deoarece multe instituții europene și diplomați se întorc fericiți cu spatele administrației Trump. Nu este un secret faptul că Europa așteaptă cu nerăbdare să colaboreze cu Biden”, a declarat Tyson Barker, senior Analist european și fost oficial al Departamentului de Stat sub conducerea lui Barack Obama.
Scăpătarea de Pompeo din această săptămână aduce un sfârșit ignominios celor patru ani de exacerbare cu o Casă Albă care a făcut tot posibilul să ardă poduri cu aliați care au fost prinși de gardă de alegerile lui Trump, apoi îngrozit de incapacitatea administrației sale de a se cele mai rele instincte.
„Din perspectiva noastră, Trump a văzut Europa ca un dușman”, a declarat pentru CNN un înalt diplomat european. „Impactul durabil al„ America First ”este faptul că SUA are mai puțini prieteni în Europa.”
Un înalt oficial al Uniunii Europene a declarat că opinia generală de la Bruxelles a fost că Trump s-a străduit să „desfacă treptat o mulțime din ceea ce a lucrat UE pe scena mondială”, arătând în mod specific acordul nuclear iranian și acordul climatic de la Paris .
În timp ce presupunerea este că relația transatlantică se va îmbunătăți sub Biden, patru ani de măcel au înfiorat scena politică europeană.
„Relația europeană s-a schimbat și va fi acum învăluită în scepticism”, a spus Cathryn Cluver Ashbrook, director executiv al Proiectului privind Europa și relația transatlantică de la Harvard Kennedy School.
„Sosirea unei administrații Biden nu a fost încă îmbrățișată cu aceeași fanfară ca Obama ca președintele ales, deoarece Trump a adus mai mult relației decât George W. Bush. Agresiunea externă a lui Trump a afectat toate aspectele vieții europene, fie că este vorba de comerț, apărare sau chiar ideile împărtășite emoțional și legăturile culturale. Toate acele lucruri par brusc degradate și de o valoare mai mică.
La ora 11, Trump îi dă lui Biden un nou set de dureri de cap în politica externă
Respingerea ideilor comune și a legăturilor culturale pe care Cluver le descrie sunt o direcție a forței care a străpuns alianța. Potrivit lui Barker, oficialii din capitalele europene erau preocupați de tipurile de oameni angajați de Trump pentru a lucra ca trimiși în străinătate.
„Europenii au considerat ultimii patru ani extrem de dezagreabili. Au fost derutați de trimișii lui Trump, precum Richard Grenell în Germania, care au apărut și au început să se comporte ca ancore ale Fox News și să insulte țara cu care ar fi trebuit să construiască relații, „A spus Barker.
O altă direcție a fost implicația practică a abordării lui Trump față de politica externă. „Dezangajarea lui Trump și scoaterea din departamentul de stat au însemnat că am fost brusc fără cel mai important aliat al nostru în proiectele din Orientul Mijlociu și Africa”, a declarat pentru CNN un înalt diplomat german.
„Când au luat poziții mari în ceea ce privește China sau Iranul, au ales să nu implice pe nimeni, lăsându-i pe europeni să caute un răspuns”, a adăugat diplomatul.
Cluver spune că acest lucru a forțat o schimbare structurală a dinamicii dintre aliați. „Europenii au fost nevoiți să poarte lucruri precum acordul cu Iranul și schimbările climatice. Pe de o parte, acest lucru înseamnă că Biden poate relua locul unde Obama a rămas cu un mușchi american serios. Dar ar putea fi nevoit să accepte rolul Americii în aceste relațiile s-au schimbat „.
Barker a fost de acord, spunând că ar fi „important să vedem cum noua administrație recunoaște prejudiciul făcut de Trump reputației Americii”. Și, pe lângă problemele de ansamblu, precum Iranul și China, Barker a spus: „cum poate [Biden] să trimită oficiali ai Departamentului de Stat în Ucraina pentru a avertiza despre corupție cu credibilitate imediată?”
sursa