Extern

Ucraina Sărbătorește Primul Crăciun pe 25 Decembrie După Renunțarea la Calendarul Iulian Rusesc

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a adus o schimbare semnificativă în tradițiile de Crăciun ale țării prin renunțarea la „moștenirea rusă”.

În premieră, mulți creștini ortodocși ucraineni sărbătoresc Crăciunul pe 25 decembrie, în conformitate cu calendarul gregorian, marcând o distanțare clară față de Rusia.

Această schimbare a fost impusă prin modificarea legii în iulie, când Zelenski a declarat că aceasta le oferă ucrainenilor posibilitatea de a renunța la „moștenirea rusă” și de a celebra Crăciunul pe 25 decembrie, așa cum fac majoritatea țărilor occidentale.

Într-un mesaj de Crăciun transmis în Ajun, Zelenski a subliniat unitatea națiunii, afirmând că toți ucrainenii sărbătoresc acum la aceeași dată, ca o „mare familie” și o „țară unită”.

El a îndemnat la rugăciune pentru libertate și victorie, exprimând recunoștința față de soldații ucraineni aflați pe front și adresându-se familiilor acestora.

Biserica Ortodoxă Ucraineană, care s-a separat oficial de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019, și-a schimbat, de asemenea, data sărbătoririi Crăciunului conform calendarului gregorian. Această schimbare a avut loc în contextul anexării Crimeei de către Rusia în 2014 și sprijinului pentru separatiștii din estul Ucrainei.

În ajunul Crăciunului, oamenii din întreaga Ucraina s-au rugat și au aprins lumânări. În Lvov, un oraș afectat de război, copiii în costume tradiționale au participat la procesiuni festive și au cântat cântece specifice.

În ciuda schimbărilor, milioane de oameni încă urmează biserici legate istoric de Rusia și vor continua să sărbătorească Crăciunul pe 7 ianuarie conform calendarului iulian.

sursa