Sanatate

Vaccinurile Covid reduc riscul de boli grave cu 80%

O singură lovitură a jabului Oxford-AstraZeneca sau Pfizer-BioNTech Covid reduce șansa de a avea nevoie de tratament spitalicesc cu peste 80%, arată o analiză din Anglia.

Datele din Public Health England au arătat efectul lovit în trei până la patru săptămâni după vaccinare.

S-a bazat pe persoanele cu vârsta peste 80 de ani care au fost primii care au primit jabul.

Oamenii de știință guvernamentali au salutat rezultatul, dar au subliniat că sunt necesare două doze pentru cea mai bună protecție.
Secretarul pentru sănătate, Matt Hancock, a declarat luni într-un briefing din Downing Street că ultimele rezultate ale vaccinului au fost „foarte puternice”.

El a adăugat: „De asemenea, aceștia ar putea ajuta la explicarea de ce numărul admiterilor Covid în unitățile de terapie intensivă în rândul persoanelor de peste 80 de ani din Marea Britanie a scăzut la cifre unice în ultimele două săptămâni.

De asemenea, vorbind la conferința de presă, ofițerul medical adjunct al Angliei – prof. Jonathan Van-Tam – a spus că datele oferă o privire asupra modului în care programul de vaccinuri „ne va duce, sperăm, într-o lume foarte diferită în următoarele luni”.

El a spus însă că este „absolut critic” faptul că dozele secundare „fac încă parte din cursul imunizării împotriva Covid-19 și nu mai puțin importante”.

Prof. Van-Tam a subliniat că există o „probabilitate semnificativă” ca o a doua doză de vaccin să „matureze răspunsul imunitar, posibil să îl facă mai larg și aproape sigur să îl facă mai lung decât ar fi altfel în raport cu o singură primă doză”.

Peste 20 de milioane de oameni din Marea Britanie au primit prima doză de vaccin – peste o treime din populația adultă.

Între timp, în Marea Britanie au fost raportate alte 104 decese în decurs de 28 de zile de la un coronavirus pozitiv și alte 5.455 de cazuri noi, conform ultimelor cifre.
sursa