Extern

UE ar putea bloca intrarea a milioane de doze de vaccin Covid în Marea Britanie

Milioane de doze de vaccin coronavirus ar putea fi blocate de la intrarea în Marea Britanie din UE în câteva zile după ce Bruxelles-ul a declarat că trebuie să răspundă la lipsurile care apar în statele membre.

În urma rapoartelor privind lipsa dozelor în întregul bloc, comisia europeană a anunțat planuri de a oferi autorităților de reglementare naționale puterea de a respinge cererile de export. Dezvoltarea ridică îngrijorări cu privire la fluxul continuu al vaccinului Pfizer / BioNTech, pentru care Marea Britanie are o comandă de doză de 40 m, de la fabrica sa din Belgia.

„Există posibilitatea, în anumite circumstanțe, de a nu permite exportul să se prezinte”, a spus un oficial. „Într-adevăr, aceasta ar fi opțiunea finală”.

Știri live despre coronavirus: spitalele din Paris vor suspenda loviturile săptămâna viitoare; Bolsonaro promite lansarea rapidă a vaccinului
Citeste mai mult
În cazul în care Marea Britanie ar depinde de vaccinurile produse în casă, asigurarea imunității turmei prin vaccinarea a 75% din populație ar putea fi întârziată cu aproape două luni, în perioada 14 iulie – 1 septembrie, punând mii de vieți în pericol, potrivit analizei datelor analitice firma Airfinity împărtășea cu Guardian.

Federația europeană a industriilor și asociațiilor farmaceutice a avertizat că planul comisiei ar putea duce la o defalcare a ofertei globale de vaccinuri. „Lanțurile globale de aprovizionare sunt esențiale pentru livrarea vaccinurilor pentru protejarea cetățenilor … Riscarea măsurilor de represalii din alte regiuni în acest moment crucial al luptei împotriva Covid-19 nu este în interesul nimănui”, a spus grupul industrial.

Cele 27 de state membre ale UE au fost devastate de anunțul săptămânii trecute de compania farmaceutică anglo-suedeză AstraZeneca că va putea livra doar 25% din dozele de 100 m așteptate până la sfârșitul lunii martie, invocând probleme de producție în fabrica sa belgiană.

Se așteaptă ca vaccinul Oxford / AstraZeneca să fie autorizat pentru utilizare de către Agenția Europeană a Medicamentului vineri, iar comenzile anticipate ale dozelor au fost considerate cheie pentru strategia de vaccinare a blocului.

Asigurările companiei către guvernul britanic că își va îndeplini comanda de 2 m doze pe zi fără întârziere a alimentat și mai mult furia resimțită de oficialii implicați în programul șovăiel al UE. Doar 2% din populația adultă a UE a primit un vaccin, comparativ cu 11% din cei din Marea Britanie, cu semne slabe ale impulsului de vaccinare al blocului căpătând avânt.

Sursa