Extern

În ce condiții pot călători românii care vor să își petreacă vacanța în Grecia, Bulgaria, Italia sau Turcia

Mai multe state cunoscute pentru destinațiile turistice de vară preferate de români au anunțat deja deschiderea sezonului estival, chiar dacă la nivel european, așa numitul certificat verde privind COVID-19 va deveni general aplicabil după data de 1 iulie.

Reguli de călătorie în Bulgaria

Bulgaria a decis să nu condiționeze în niciun fel intrarea pe teritoriul ău pentru români, în condițiile în care sectorul turistic se bazează pe turiștii proveniți din România. Pe de altă parte, alte state precum Grecia, Turcia sau Italia continuă să impună anumite condiții.

Chiar și așa, se așteaptă ca deplasarea românilor să fie ușurată după data de 1 iulie, când în statele Uniunii Europene va intra în vigoare „pașaportul verde”, pe care șapte țări din blocul comunitar îl utilizează deja.

Cetățenii români care sosesc din România pot intra în Republica Bulgaria fără a fi obligați să prezinte alte documente în afara celor de călătorie.

Cetățenii români care sosesc din alte țări decât România pot intra în Republica Bulgaria cu condiția prezentării, pe lângă documentele de călătorie, a unuia dintre următoarele documente:

a) un document care atestă finalizarea schemei de vaccinare împotriva COVID-19. Schema de vaccinare se consideră a fi îndeplinită prin efectuarea numărului corespunzător de doze de vaccin împotriva COVID-19, conform anexei I din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01-374-27-04-2021.pdf) și trecerea unui termen de 14 zile de la data efectuării ultimei doze. Este luată în considerare și administrarea combinată a unei doze unice de vaccin Vaxzevria/Astra Zeneca și a unei doze unice de vaccin Pfizer-BioNTech.

Documentul trebuie să conțină numele persoanei (scris cu caractere latine, conform documentului de călătorie utilizat la intrarea în Republica Bulgaria), data nașterii, datele la care au fost efectuate dozele de vaccin, denumirea comercială și numărul de identificare a lotului vaccinului efectuat, denumirea producătorului/posesorului licenței de utilizare, statul emitent și denumirea organului competent care a eliberat documentul.

b) (pentru persoanele care au fost infectate cu virusul SARS-CoV-2 și s-au vindecat) un document care atestă un rezultat pozitiv al unui test PCR sau al unui test rapid antigen pentru COVID-19, conform anexei II din ordinul Ministrului Sănătății din Bulgaria (https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/05/27/zapoved-rd-01…), efectuat cu maximum 180 de zile și minimum 15 zile înainte, conform datei efectuării testării înscrise în document.

Mai mult aici